Емилия Ковачева не чувства вина за боя на бебе, родителите на Никол искат 400 000 лв.
Емилия Ковачева не чувства вина за боя на бебе, родителите на Никол искат 400 000 лв. / БГНЕС, архив
Родителите на битото от Емилия Ковачева бебе поискаха 400 000 лева
83684
Родителите на битото от Емилия Ковачева бебе поискаха 400 000 лева
Родителите на битото от Емилия Ковачева бебе поискаха 400 000 лева
Родителите на битото от Емилия Ковачева бебе поискаха 400 000 лева
  • Родителите на битото от Емилия Ковачева бебе поискаха 400 000 лева
  • Родителите на битото от Емилия Ковачева бебе поискаха 400 000 лева
  • Родителите на битото от Емилия Ковачева бебе поискаха 400 000 лева

Обезщетение от 400 000 лева поискаха родителите на битото от акушерката Емилия Ковачева бебе. На 21 януари съдът за първи път заседава по делото срещу нея, в което тя е подсъдима за опит за убийство на новороденото момиченце. Ковачева каза пред медиите, че не изпитва вина за стореното и че е обвинена несправедливо.

Акушерката, била бебе, е посягала и на други деца

В съдебната зала на СГС в четвъртък Емилия Ковачева, която от няколко месеца е под домашен арест, дойде придружена от своите родители Радка и Йордан Шопови, които защитиха дъщеря си и категорично заявиха, че няма как тя някога да е била бебе. "Има родови травми, за които ме обвиняват, че съм виновна. Това е. Травма по време на раждането, която може да проверите и в интернет", каза самата Ковачева.

Акушерката Емилия Ковачева със седем 24-часови смени на месец

Адвокатът на Емилия Ковачева Владислав Янев направи неуспешен опит да убеди съда да върне делото на прокуратурата, заради сериозни пропуски в обвинението. Освен това защитникът изтъкна, че не са изгледани записите от всички камери в отделението и, че не е изключено някой друг от персонала родилното отделение да е отговорен за травмите на детето. Янев отново изтъкна и сериозното натоварване, на което е била подложена клиентката му в нощта, когато са се случили ужасяващите сцени в родилното отделение на "Софиямед". За първи път в съда дойдоха и родителите на малката Никол Румен и Станислава Димитрови. Бащата на пострадалото дете не сдържа гнева си от чутото от репликите на адвоката на Ковачева в залата. "Да отиде при президента Плевнелиев и да поиска орден Стара планина за госпожата, че е положила извънреден труд. Другото - може при министър Вежди Рашидов да поръча монумент или статуя. Около Народното събрание има доста място, където може да се сложи. Третото е да я канонизираме, защото всички млади хора, както и ние, се върнахме към църквата да се молим детето ни да оживее", каза той с гняв и ирония.

Делото срещу Емилия Ковачева ще продължи през март. Акушерката беше задържана на 22 април когато лекарите от болница „Токуда" подадоха сигнал в полицията след като при тях в изключително тежко състояние постъпва новородената Никол. От „изтеклите" в интернет видеозаписи от камерите в болницата се вижда как в рамките на няколко часа акушерката пребива 4-дневното момиченце докато е сама на смяна в отделението.

От събраните до момента доказателства по разследването става ясно, че това не е изолиран случай и 40- годишната жена и друг път е проявявала агресивно отношение към новородени бебета. По време на разследването са събрани доказателства и за това, че по сходен начин в рамките на един месец Ковачева е нанесла побой над още поне 7 бебета, за което също и е повдигнато обвинение.