Емил Люцканов: Числеността на армията ще се определи от политическата воля
Емил Люцканов: Числеността на армията ще се определи от политическата воля / netinfo
Първият заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия вицеадмирал Емил Люцканов каза, че числеността на армията ще се определи от политическата воля на страната и желаното ще бъде изградено на базата на финансовия ресурс, който държавата е способна да отдели.

На форум за оперативната съвместимост с НАТО Люцканов изтъкна, че армията не се изгражда сама за себе си, а е резултат от желанието на държавата какво трябва да има. Много често подходът е "ако съкратим армията, ще се освободят много средства". Правилният подход е, че армията е творение на държавата и тя трябва да реши от каква армия има нужда, за да може военните с техните експертни знания и умения да кажат "това е армията, която ще реши задачите, които са ни поставени", изтъкна Люцканов.

Той определи появяващите се в публичното пространство цифри за възможна численост на армията от 29 000, 22 000 или 23 000 души, като "своеволни писания", които не почиват на научен подход и не могат да решат проблемите на страната. Няма държава, която да има достатъчно финансови ресурси, за да създаде точно тази армия, която й е нужна, отбеляза Люцканов.