България е в поредната вълна от COVID-19, тъй като продължават да се увеличават случаите на заболелите от коронавируса. Повишението на случаите в България ще зависи и от това колко туристи ще дойдат у нас през лятото, заяви в интервю за БТА математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

Заради новите варианти на коронавируса, които се разпространяват сега през лятото, се повишават случаите на разболелите се от COVID-19. Тези нови варианти на вируса "заобикалят" имунитета, който е получен в резултат на ваксинацията или преболедуването, каза проф. Кунчев. Той отбеляза, че сега учените в света усилено работят за създаването на ваксини, които ще са срещу новите варианти на коронавируса. 

В Гърция има също голямо повишение на случаите на заболелите от COVID-19, което е в резултат на туризма, а гръцките курорти се посещават и от много българи, каза математикът.

Проф. Огнян Кунчев даде пример с Португалия, която много бързо е успяла да овладее поредната вълна от коронавируса, която се е "вдигнала" в страната към 25-26 май тази година. "Това беше доста голяма вълна за държава от 10 милиона души, каквато е Португалия, но процентът на ваксинация в нея е много голям. За съжаление, съществуващите сега ваксини не са много ефективни на новите варианти на Омикрон, но в Португалия тази поредна вълна беше овладяна, защото бяха взети предпазни мерки много бързо и се ограничиха контактите между хората. Тази вълна в Португалия беше предизвикана от многото туристи, които започнаха отново да посещават страната от тази пролет", обясни проф. Кунчев.

Той каза, че в Израел също успяват да овладеят ново разпространение на коронавируса. На въпрос дали и у нас може да се намали разпространението на COVID-19, проф. Кунчев коментира, че "може, ако се държим разумно, като хората в Израел и в Португалия, носейки защитни маски в градския транспорт и в болниците, ако избягваме контактите на закрито, ще може да се овладее разпространението на вируса до края на юли".

Проф. Огнян Кунчев препоръча да не работят заедно в офиси много служители по едно и също време, както и да не се пътува в препълнени превозни средства на градския транспорт. "Това не е препоръчително, защото новите варианти на COVID-19 са много по-заразни от предишните варианти", подчерта математикът.

Той отбеляза, че възобновяването на ваксинациите сега е полезно, защото, ако човек се разболее, по-лесно ще преболедува. "Смъртните случаи при ваксинираните хора са стотици пъти по-малко, отколкото при неваксинираните. Това го показват всички данни, които правим за България", коментира проф. Кунчев.

"В България ваксинираните са около 30 процента, а официалната ни статистика е, че преболедувалите у нас са към 1 111 000. Има и скрита заболеваемост и може да се предположи, че около 3-4 милиона души у нас са преминали през вируса. И сред ваксинираните има хора, които също са се разболели от коронавируса, но при тях заболяването не е било тежко. Не само у нас, но и навсякъде по света, почти всички смъртни случаи са при хора, които не са ваксинирани", заяви математикът.
 
Трябва цялостно да се преразгледа концепцията ни за учебната година и да няма дълги летни ваканции, които са били въведени преди много години, когато децата са помагали на родителите си при прибирането на реколтата. В много държави в Европа лятната ваканция е по един месец, но след това има повече ваканции през цялата учебна година, каза проф. Огнян Кунчев, попитан дали през есента у нас ще има нова вълна на коронавируса и дали ще се наложи учениците да бъдат тествани отново за КОВИД-19 в училище, или да учат онлайн. Той отбеляза, че министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в оставка "предлагаше това да стане и при нас - учебната година да започва по-рано през септември".

В много държави академичната година в университетите започва на 1 септември и това е традиция. И отново висшите училища в чужбина имат ваканции през цялата учебна година, каза проф. Кунчев.

Според него, "дали ще има нова вълна на коронавируса през есента ще зависи от това дали ще има нови варианти на вируса, дали ще се спазват мерките и дали ще се ваксинират хората, особено тези, които имат тежки заболявания и са с понижен имунитет".
БТА