Започва нова здравна криза у нас, заражда се нов пик на COVID-19 - това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България". Затова, по думите му, е необходимо въвеждане на мерки още сега, с които да се контролира ситуацията.

"Задължително трябва да се носят маски в здравни заведения, където има обявен жълт код - София, Бургас и Варна. След това бих ги въвел и в градския транспорт. Това би помогнало пандемията да не протече както преди. Още днес ще го предложа на Министерство на здравеопазването", посочи Симидчиев.

Според него профилактиката с маска струва много по-малко от лечението. "Ако не започнем да решаваме проблемите в здравеопазването, няма да ги решим в близкото бъдеще. При новите подварианти на Омикрон хората вдигат температура, после тя спада и мислят, че всичко е минало, но пак я вдигат. Така няколко пъти", допълни той. 

По думите му, при срещалите се с вируса или ваксинираните, заболяването няма да е тежко.

Експертът заяви, че не бива да мислим само за индивидуалното здраве, а за заплахата като общност. "Нищо няма да се промени с нови избори, има едно циклене, трябва да седнем и да говорим. Трябва да намерим общи цели, по които мнозинството да постигне съгласие", подчерта той. И определи маймунската шарка като периферен проблем по отношение на епидемичната обстановка.

Симидчиев призова отпускарите да не крият симптомите си, ако имат такива, защото могат да са заразни. И прикани да седим повече навън и да не се скупчваме с много хора на едно място.
nova.bg