Разпространението на заразата се следи, здравните власти са готови да реагират бързо, увери главният здравен държавен инспектор
Според доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, разпространението на COVID-19 се следи внимателно, а засега положението не е опасно. Министерството на здравеопазването има готовност да реагира, има и необходимите количества различни ваксини. Това каза доц. Кунчев днес в Габрово, където в една от градските здравни бази има професионален семинар на тема „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“.

По отношение на мерките при разпространяване на COVID-инфекцията доц. Кунчев посочи, че в големите областни болници и в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната има разкрити кабинети, които работят безотказно и имат всички видове ваксини, с които може да се задоволи търсенето. По думите му тези кабинети работят и сега и дори да не е много високо търсенето, дори само няколко души да искат да се ваксинират, има възможност всеки да го направи.

Кунчев: В новата COVID вълна сме, ще има 10 000 случая със скритата заболеваемост


Ковид-зоните са били закрити, защото беше отменена извънредната ситуация, а при това положение здравната каса няма възможност да заплаща. Според доц. Кунчев повишение на инфекцията през последите 2-3 седмици има, но натиск върху болниците все още няма. Характеристиките на вируса, направени досега, се потвърждават, обясни той. По-лесно е заразяването, но вирусът е по-малко опасен. Системата ще реагира на базата на новата обстановка - ако започнат да се запълват отделенията и има натиск върху болниците, ще преминем към системата на допълнителни специализирани ковид-отделения, посочи главният здравен инспектор.

По думите му прогнозата на всички е била, че ще имаме спокойно лято и едва към октомври случаите могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ни е опровергал. "Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крака или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално. С други думи, ако COVID вирусът продължава да се превръща в респираторен - като грипния и като много други, това е добре дошло. Дали ще е така обаче никой не може да каже, защото и промените в него продължават", каза още доц. Кунчев.

Той посочи, че засега в София, Варна, Бургас заболеваемостта се увеличава и има ръст, въпросът е докъде ще се стигне ръстът.

Кунчев: Вече сме в нова вълна на COVID-19

Днес в заседателната зала на ДКЦ 1, база 2 в Габрово се състоя професионален семинар с дискусия за специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ-Габрово, студенти и преподаватели от медицинските университети. Семинарът беше открит от д-р Момчил Баев, председател на фондация „Астра Форум“, която организира събитието .

Водещите специалисти, които разговаряха с лекарите, бяха доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор и клиничният психолог д-р Кирил Бозгунов.

Доц. Кунчев е представил проблемите на имунизационния календар на България в контекста на пандемията от COVID-19 и бежанската вълна от Украйна към България, както и имунизационния обхват на украинците, които търсят убежище у нас.  Д-р Бозгунов е представил сравнително новия за България метод на мотивационно интервюиране, който лекарите да използват в общуването си с пациенти за имунизации. Семинарът беше закрит за журналисти.

Според съобщението на организаторите инициативата е част от национална програма, която се осъществява в цялата
страна.

Организира се от фондация „Астра Форум“, съвместно с националните представителства на СЗО и УНИЦЕФ за България, фондация „Америка за България“, Българското сдружение по иновативна медицина и със съдействието на Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз.

 
БТА