/ iStock/Getty Images
Днес (събота) облачността от запад ще се увеличи, но само на отделни места в западните райони ще превали слаб дъжд. Вятърът от юг-югозапад ще се усили до умерен, на места в източните райони и временно силен. Ще е топло с максимални температури в Източна България до 27 - 28 градуса, а в останалата част от страната - между 20 и 25 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.

времето буря пролет дъжд
iStock/Getty Images

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 18-23 градуса. Температурата на морската вода ще е 14-15 градуса. Вълнението на морето ще бъде около два бала, след обяд ще се усили.
 
Над планините облачността ще се увеличи, повече над западните райони и Рило-Родопската област, където на отделни места ще превали. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13 градуса, на 2000 метра - около 7 градуса.

Валежи и гръмотевични бури на Гергьовден (ВИДЕО)

пролет дъжд
iStock/Getty Images

В неделя, когато папата пристига у нас, времето ще се влоши и ще започнат превалявания, които в следобедните часове ще са на повече места и придружени от гръмотевици.
 
В нощта срещу понеделник и на Гергьовден нова порция гръмотевични бури и валежи ще развалят почивния ден. На места, особено в следобедните часове, валежите може да са интензивни, придружени от усилване на вятъра.

Времето през май - поредица от пролетни изненади

времето дъжд дете пролет
iStock/Getty Images

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
БТА, НИМХ