Задържаха клошар за пожара в бившето кино „Възраждане“. Емблематичната сграда горя във вторник сутринта, като се появиха съмнения за умишлен палеж. Пред NOVA от културното министерство обявиха, че само преди седмица са върнали искане за разрушаването на сградата. А собственикът на имота и днес отказа коментар.

Задържаха бездомен за пожара в бившето кино „Възраждане“

Все още се разследва дали пожарът на бившия театър "Ренесанс" е инцидент или умишлено деяние.По неофициална информация от мястото са били отведени за разпит двама клошари. Единият от тях е бил задържан, той е на 53 години и, според свидетели, е живял в сградата през последните два месеца. Оказва се, че седмица преди сградата да избухне в пламъци, държавата е отказала тя да бъде разрушена. Искането постъпило в Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Беше внесена част "електро", която превежда преместване на кабели на трафопост за изграждане на нов, но заедно с това се цитираше разрушаване на сградата, това нещо не е нормално и за това върнах преписката”, обясни директорът на Института арх. Петър Петров.

Пожар в центъра на София: Горя сградата на бивше емблематично заведение (ВИДЕО)

Подробният устройствен план на София позволява на мястото да бъде издигната висока сграда, каквото инвестиционно намерение собственикът има от години. Имотът обаче е паметник на културата и това спира събарянето му. Контролът за опазването на паметника на културата е в ръцете на Общината. От там дали редица предписания на собственика.

„Във връзка с констатациите на комисията, че частично не са извършени указанията за обезопасяване на сградата, това е една от причините, довела до възможността да възникне пожар в нея”, обясни кметът на район „Възраждане” Савина Савова.

От Дирекцията за национален строителен контрол обаче откриха пропуски в работата на Столична община.

Пожарът в снимки вижте тук

„В Закона за културното наследство е записано, че в пет администрации в България би трябвало да се създаде съответната структура, която да се грижи за паметниците на културата, при последната проверка, която направихме на Столична община, установихме, че такава няма”, обясни шефът на ДНСК арх. Влади Калинов.

От Столична община коментираха, че законът е спазен и съгласно него има създаден Обществен експертен съвет за закрила на културното наследство на територията на София.
nova.bg