Няма превишаване на нивата на замърсяване на въздуха в района
Големият пожар, обхванал емблематичната сграда на площад "Възраждане" и бул. Христо Ботев", е овладян. Продължават доизгасителните действия, както и разчистването.

Огънят пламна рано тази сутрин в зданието, което е паметник на културата, но е необитаемо.

Няма пострадали хора при инцидента, съобщиха от МВР.

Целият център бе силно задимен. Движението в района в сутрешните натоварени часове беше изключително затруднено.

Пожарът в снимки вижте тук 
 
 
Сигналът е подаден малко след 07:00 ч. тази сутрин. На място пристигнаха много пожарни екипи. 

„Към 07:05 ч. е получен сигнал за пожар в сградата. Виждате, че тя е изоставена от дълги години. Въпреки че сградата е заградена, установихме, че запалването е следствие на човешка дейност. В сградата не сме открили хора, няма застрашени такива. На място веднага бяха изпратени 8 екипа с две автомеханични стълби. Потърсихме съдействие на Столична община с метеостанция за замерване на нивата на замърсяване на въздуха”, обясниха от Пожарната.

Районната прокуратура в София започва проверка след пожара в емблематична сграда в центъра на София тази сутрин. От държавното обвинение информират, че на място ще бъде извършен оглед и други действия по разследването.

Това не е първи инцидент в тази сграда - тя е горяла и през март 2017 г. С оглед на това ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара, пише в съобщение на прокуратурата
 

По предварителни данни към момента няма превишаване на нивата на замърсяване на въздуха в района на бул. "Христо Ботев" при сградата на бившето кино "Възраждане", съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

По време на пожара в района имаше силно задимяване, заради което на място е изпратена мобилната станция за измерване на стойностите на замърсяване на въздуха на Столичната община. 

Министърът на културата проф. Велислав Минеков благодари на пожарникарите за бързата реакция. И заяви: „Възмутен съм от това, че за пореден път една прекрасна сграда, която носи част от нашата обща история, пада жертва на лошото законодателство. Още повече, че подобно на Тютюневите складове в Пловдив, къщата на Гешов, Захарна фабрика, още много стари къщи в историческите части не само на София, а в цялата страна, и тук имаме опасен рецидив. Министерството на културата осъжда остро всяко посегателство над културното ни наследство.“, посочи още Минеков, който направи инспекция на мястото на инцидента.

Минеков обяви, че ще инициира законови промени: „Още щом се сформира следващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към необходимостта от спешна промяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили много предложения за изменения и допълнения на различни закони, включително и на Закона за културното наследство. На безобразията, които се позволява да се случват с културното ни наследство, трябва да се сложи край, а собствениците на тези безценни късчета от нашата история трябва да се задължат да носят отговорност. В противен случай, поради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история“, категоричен бе министър Минеков. 

Сградата на бившия театър "Ренесанс", по-късно известна и като кино "Възраждане", както и Профсъюзен дом на културата "Г. Димитров", е построена през 1900 г. През 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино "Възраждане". По-късно зданието се използва за профсъюзен дом под името Профсъюзен дом на културата "Георги Димитров", посочва БТА. 

На заседание на Националния съвет за опазване паметниците на културата от 3 юли 2003 г. статутът на сградата, обявена през 1992 г. за исторически паметник на културата от "национално значение", е преразгледан и променен на най-ниската категория "паметници за сведение", което не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.

От 2005 г. до 2015 г. в сградата се помещава дискотека "Син сити". След 10-годишната експлоатация като дискотека по сигнал на гражданска организация Министерство на културата прави проверки и установява редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството, както и това, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.
 
 

 Емблематичната сграда с оригиналната червена фасада е оставена да се саморазрушава, а през 2017 г. там отново има пожар, щетите и пораженията от който по историческата сграда не са отстранени. Единствено сградата е оградена с метална строителна ограда заради мазилката по фасадата, която се рони на големи парчета.

Към 19 май 2019 г. парцелът, където се намира сградата, е включен в определения в Общия устройствен план на София нов делови център, за който се предвижда ново високо застрояване. Собственикът на историческата сграда в свои изявления пред медиите не крие намеренията си на мястото на някогашното знаково софийско кино да бъде изградена сграда, съчетаваща хотелска, офисна част и магазини. Инвестиционното му намерение е от 2003 г.

Съгласно Закона за културното наследство собствениците на недвижими културни ценности са задължени да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние. В противен случай ще бъдат наказани с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. 
БТА