Държавата купува на завишени цени храната за бежанците. Това показва разследване на Нова телевизия.

Сделките за доставка на хранителни продукти бяха обявени за незаконни и от Агенцията за обществените поръчки. През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявяват, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване.

Аргументът - обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определят ситуацията като критична и сключват директно договори с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.

Агенцията за бежанците раздала над 2.2 млн. лв. без търг

При почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора, малко преди Коледа, Агенцията за бежанците сключва втори договор и харчи още над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните.

Проста сметка само за няколко артикула показва, че за храната на бежанците данъкоплатецът е платил със 130 000 лева повече в сравнение с пазарните цени на едро. Храните са поръчани на две фирми - "Аллур" и "Оримекс". Според Агенцията за бежанците са избрани, защото само те не са обжалвали обявената по-рано обществена поръчка.

От фирма „Аллур" не пожелаха да коментират пред камера. Писмено те обясниха, че са се вместили в ценовите изисквания на Агенцията. При опит за връзка и с "Оримекс", със седалище в Свищов, eкипът не успява да открие складовете на фирмата. Представител на фирмата обаче обещал да отговори писмено на въпросите.

Източник: Novanews.bg