Агенцията за бежанците раздала над 2.2 млн. лв. без търг
Агенцията за бежанците раздала над 2.2 млн. лв. без търг / снимка: DarikNews.bg, архив

Над 2.2 млн. лв. е раздала Държавната агенция за бежанците по бързата процедура на Закона за обществените поръчки само за 4 месеца, пише "Сега".

Без конкурс са били възложени 10 поръчки с аргумента, че бързото им провеждане се налага заради кризата с чужденците.

Това показва справка в Агенцията за обществените поръчки (АОП) за обявените и завършени процедури. Сумата на раздадените досега пари най-вероятно е половината от общо изразходваните средства, тъй като за последните четири поръчки няма данни колко са стрували.

Въпреки че председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев неколкократно декларира, че ведомството му държи на прозрачността, до този момент не става ясно как се избират фирмите при прякото договаряне без конкурс. В уведомлението до АОП в девет от случаите са посочени единствено избраните за съответната поръчка фирми. Едва в последната, след като се появиха няколко критични публикации срещу процедурите, хората на Чирпанлиев посочват и до кои компании са изпратили запитване за оферти.

Последната поръчка е за доставката на 50 компютъра, 40 принтера и друго необходимо оборудване на работните места на новоназначени служители в агенцията. Точно с толкова души беше увеличен щатът от Министерския съвет, но все още продължават конкурсите по избиране на служителите. Въпреки това ДАБ бърза да проведе поръчка по съкратената процедура. Тя е изпратила покана до три фирми - "Еда консулт", "Инфокомпютри" и "Стантек". Засега не е ясна стойността на сделката.

Провеждането на бързите поръчки има спорен ефект. Въпреки бързането през септември бежанците бяха настанени в полуразрушени сгради във "Военна рампа" и в кв. "Враждебна". Оказа се, че фирмите, които трябваше да извършат ремонта, още не са го започнали, и той беше направен в пълните с хора сгради. След ремонта телевизионни репортажи показаха, че мизерията, особено в сервизните помещения, продължава да е голяма.

Според обявленията в сайта на АОП Агенцията за бежанците е организирала и две поръчки за доставка и монтаж на 2000 двуетажни метални легла за лагера в Харманли, както и на 4000 матрака, възглавници, одеяла и 8000 комплекта спално бельо. Последните ще бъдат доставени в центровете в София. За поръчката на леглата е избрана "Квантум" ООД, а за матраците и спалните комплекси - "Д и Ш" ООД. Първата компания е от Кърджали, а втората - от Джебел. Според справката във фирмения регистър "Апис" собственици на "Д и Ш" са Дениз Юмербейоглу и Шенгюл Халибрям. Юмербейоглу, който има турско гражданство, фигурира като собственик и в компанията "Квантум".

Поръчката за двуетажни легла буди недоумение и заради факта, че сирийците отказват да спят дори на едноетажни кревати и поради тази причина разглобяват походните легла, които им се предоставят, и спят на земята върху постлания брезент. Не е ясно дали ще има желаещи да легнат на "втория етаж".