ДСБ против кандидатурата на Петканов за Конституционния съд
ДСБ против кандидатурата на Петканов за Конституционния съд / cнимкa: Sofia Photo Agency
Под знака на скандала в Народното събрание премина изборът на бившия вътрешен и правосъден министър и депутат от НДСВ Георги Петканов за конституционен съдия. От ДСБ поискаха мнозинството да оттегли кандидатурата му, защото била недостойна и се аргументираха с факти от времето, когато той беше министър.

„Когато Георги Петканов беше вътрешен министър в страната бяха извършени най-много поръчкови убийства и нито едно от тях не беше разкрито”, посочи от парламентарната трибуна Атанас Атанасов. Той обяви още, че докато бил в МВР, Петканов купил апартамент, построен върху земя, придобита чрез измама от строителен предприемач, който по думите му първо бил обект на репресии от него, а година по-късно му възложил строителни работи, без търг и го наградил с лично. оръжие.

В отговор Станимир Илчев от НДСВ посочи, че за Георги Петканов трябва да се произнасят хората, които го познават като юрист.

Любен Корнезов от левицата отбеляза, че Георги Петканов е негов състудент, заслужено развил се до научното звание професор.

Самият Петканов определи всички твърдения на опозицията като лъжи.

В крайна сметка кандидатурата на Петканов беше подкрепена от мнозинството, единствен срещу нея от управляващите гласува доцентът по конституционно право Георги Близнашки от левицата.