/ БГНЕС
Мерките на служебния кабинет за подпомагане на нуждаещите се от дърва за огрев през зимата бе тема на въпрос по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС.

Халил Летифов от ДПС попита за изпълнените мерки от началото на есенния сезон. "В началото на годината правителството обяви, че ще има дърва за огрев за всички, и то по 45 лв. на кубик. Какво прави кабинетът, за да осигури българското население с дърва за огрев, и то на достъпна цена. В момента няма дърва. Няма и конкретни мерки от идеята за преференциални цени - 45 лв. за кубик е само добро пожелание, не реалност. В момента кубик се търгува за около 200 лв.", каза Летифов.

Лазаров: Няма да има намаление на социалните плащания догодина

На първо място, върви кампания с помощ за отопление, размерът им е много висок, около 310 хиляди души ще могат да се възползват. Приключи вече подаването на заявления по тази програма, срокът беше до 30 октомври. Върви и допълнителна мярка за около 50 хил. души, които да могат да ползват подкрепа. С МЗХ, АСП и МТСП сключихме споразумение, в което е предвидено оказването на подкрепа за лицата, които ползват дърва за отопление от горските стопанства. До края на тази година ще бъде готова и дефиницията за "енергийна бедност", която, обаче, не е категория от системата на социалното подпомагане. Този проблем не се решава със социални помощи, а се предприемат и действия за повишаване на енергийната ефективност. Така отговори служебният социален министър и вицепремиер Лазар Лазаров.
БГНЕС