Домът за временно настаняване на чужденци в Любимец е почти запълнен
Домът за временно настаняване на чужденци в Любимец е почти запълнен / снимка: DarikNews.bg, Хасково
Живка Тодорова от Дарик Хасково разказва за бежанците и обстановката по границата
66116
Живка Тодорова от Дарик Хасково разказва за бежанците и обстановката по границата
  • Живка Тодорова от Дарик Хасково разказва за бежанците и обстановката по границата

В специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец в момента има 269 души. До довечера очакваме да бъдат настанени още 25, съобщи пред журналисти неговият началник - главен инспектор Красимир Иванов. Капацитетът на дома е 300 души, уточни главният инспектор. От сега настанените 49 са жени и 41 - деца. Най-голямата група са сирийските граждани, които са 140 души.

По принцип при нас се настаняват чужди граждани, които не искат убежище, до изпълнение на принудителната административна мярка - отвеждане до границата, каза Иванов.

През миналата година около 30 на сто от чужденците са пожелали да се върнат обратно в собствената си страна или да отидат в трета сигурна страна. „Тогава работеше българо-турската смесена комисия и тези, които желаеха, се връщаха в Турция. Някои от тях имаха билети за пътуване - например за Еквадор, и си отиваха. Но от 2 декември м.г. турската страна спря да приема чужди граждани, с изключение само на нейните”, отбеляза Иванов.

По-рано днес главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров съобщи пред журналисти в Свиленград, че от началото на годината повече от 3000 души са преминали нелегално през всички граници на страната ни, като близо 1600 от тях са сирийски граждани. За сравнение, през същия период на миналата година незаконно влезлите у нас са с около 50% по-малко, а сирийците са били близо 200.