„Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространението на "Делта" варианта на коронавируса”, заяви в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че внимателно следят ситуацията ще наложат мерки, ако се налага. По думите му страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и няма да бъдат допускани в България.

Доц. Кунчев: Делта вариантът ще бъде доминиращ в Европа и България до края на лятото

"Това гласи и новата заповед на здравния министър. Това ограничаване няма да важи за българските граждани", допълни Кунчев.

„Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора”, обясни здравният инспектор.

Вижте целия разговор във видеото.
NOVA