Доброволци не могат да бъдат в помощ в кризисни ситуации заради бюрократични пречки
Доброволци не могат да бъдат в помощ в кризисни ситуации заради бюрократични пречки / Impact Press Group
Доброволци не могат да бъдат в помощ в кризисни ситуации заради бюрократични пречки
49935
Доброволци не могат да бъдат в помощ в кризисни ситуации заради бюрократични пречки
  • Доброволци не могат да бъдат в помощ в кризисни ситуации заради бюрократични пречки

Доброволци алармираха пред Дарик, че често не могат да бъдат в помощ в кризисни ситуации като тази в село Бисер заради липсата на ясна регламентация на дейността им. Такъв е случаят със Станимир Станимиров, който от години се занимава с водни спортове и иска да се включи в спасителните дейности край село Бисер.

Според Закона за бедствията и авариите доброволните формирования могат да се включват в спасителни акции, ако имат сключено споразумение със съответната община. Оказа се, че бюрократичните пречки не позволяват гражданите да участват в спасителните акции. Станимир Станимиров, който е сред инициаторите да се създаде отряд за спасяване в бързи води, разказа пред Дарик: „Преди две години започнахме цялата работа, след един нещастен случай с наш приятел. След това имаше втори случай, тогава с Гражданска зашита, още не се бяха преструктурирали, започнахме всичко. Стигнахме в крайна сметка до тогавашния началник на „Гражданска защита" Бурджиев. След което те започнаха да се преструктурират. Събрахме всички хора от страната, които имат желание и екипировка да участват, дадохме им списък, те го предадоха съответно на новото формирование и нещата замряха дотам".

Да се възобнови дискусията в парламента за необходимостта от приемането на закон за доброволните отряди, се ангажира Фани Христова, която е депутат от ГЕРБ от Хасковския избирателен район:

„Моето мнение е, че е хубаво да има законова уредба, законова регламентация на един такъв тип доброволно формирование, което би могло да бъде в помощ на властите и самите хора да си помагат по този начин. В малките населени места при такива ситуации, както е и ужасяващата трагедия, която се случи при нас, лятото хората да си опазват градините, бостаните, смятам, че би било по-добре да има законова уредба".