/ iStock/Getty Images
Ученички от Попово намериха плик с пари и го предадоха в полицията, съобщиха от МВР.

Добрият пример: Ученик намери портмоне с много пари и документи и ги предаде на собственика (СНИМКИ)

На 18 май, докато двете момичета - седмокласничката в ОУ „Любен Каравелов“ Татяна Стоянова и осмокласничката в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ Виктория Борисова, минавали през градския площад, съзрели паднал на земята найлонов плик. Когато го вдигнали, разбрали, че в него има 290 лева.

МВР

Не се поколебали нито за миг в решението си и веднага се отправили към районното управление, за да предадат парите. Дежурните полицейски служители ги поздравили за доблестта, след което своевременно установили кой е собственикът на изгубения плик.

Децата бяха приети в Районно управление-Попово от началника на управлението главен инспектор Ивелин Христов и от началника на  група „Охранителна полиция“ в него старши инспектор Стефан Стефанов.

10-годишно дете намери портфейл с пари и документи и го върна

Христов поздрави двете ученички за доблестната постъпка и им връчи благодарствена грамота от името на ръководството на областната дирекция. „Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас.

Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за вашите връстници, и ако някога на някого от тях се случи да намери чужда вещ, надявам се ще постъпи по същия начин“, каза главен инспектор Христов.

Момче намери на улицата портфейл с 1200 лева и го върна

Момичетата споделиха, че не би им хрумнало да постъпят по друг начин, защото така са ги учили вкъщи. „Първо си помислихме, че това може да е пенсията на някой възрастен човек…  И че е много вероятно това да са последните пари на някого, с които е разчитал да изкара месеца в сегашното трудно време“, споделиха двете приятелки.

Едва след като предали парите в полицията, те се обадили на родителите си, които искрено ги поздравили за стореното. На срещата с децата присъства и жената, неволно изпуснала на площада плика с парите и през сълзи благодари на двете момичета за жеста.