До 500 хил. лв. за стопани с ниви в близост до 1 км от взривилите се складове
До 500 хил. лв. за стопани с ниви в близост до 1 км от взривилите се складове / снимка: Sofia Photo Agency
До 500 хиляди лева ще бъдат разпределени между земеделските производители, чиито ниви са на разстояние един километър от взривилите се складове в Челопечене. Това съобщи министърът на отбраната Никой Цонев. Той уточни, че парите се дават не заради замърсяване на почвата, а защото там са попаднали осколки.

Група от експерти трябва до 24 часа да оцени какви са щетите в радиус на 1 километър от взривените складове, обясни министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Приблизителните експертни оценки са в рамките на около 300 хиляди лева. За всеки случай МС взе едно оптимално, според мен, решение, като определи сума до 500 хиляди лева. Моите съвсем реалистични прогнози за плащанията са средата на другата седмица”, добави Цветанов.

Военният министър Николай Цонев съобщи, че още утре средствата ще бъдат преведени в двете кметства – Кремиковци и Нови Искър.

30 милиона лева ще бъдат отпуснати за унищожаването на 12 военни склада до края на годината. Предвижда се да бъдат утилизирани 43 500 тона боеприпаси. За целта военното министерство ще обяви обществена поръчка още следващата седмица, каза Цонев.

„Ще бъде дадена възможност на максимален брой фирми да участват в тази утилизация. Там, където има зеленчукови градини, където има царевица, ние ще проверим зоната и няма да унищожим реколтата, но там, където има жито, ечемик и т.н., реколтата ще бъде унищожена и точно тази реколта ще бъде платена. Около края на годината ще бъдат утилизирани около 50-60% от излишните боеприпаси в Българската армия”, каза още Цонев.

Според доклад на Генералния щаб всички боеприпаси в страната се съхраняват според изискванията, в безопасни условия.