/ БГНЕС
Дискусиите около Закона за хора с увреждания продължават, преработват текстовете отново
99068
Дискусиите около Закона за хора с увреждания продължават, преработват текстовете отново
  • Дискусиите около Закона за хора с увреждания продължават, преработват текстовете отново
Пет дни след края на общественото му обсъждане законът за хората с увреждания отново ще претърпи промени, което ще забави придвижването му към Министерския съвет и Народното събрание.
 
Родители и близки на хора с увреждания на протест в София (СНИМКИ)

До поредното му преработване се стигна след като омбудсманът Мая Манолова обяви, че новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове, а националните организации на хората с увреждания изразиха недоволство, че този вариант им е изпратен в последния момент.
 
След отхвърлянето на спорния вариант по време на днешния Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, социалният министър Бисер Петков обяви, че проектът ще бъде преработен до следващата седмица и отново ще бъде обсъден от съвета, за да може да се придвижи към гласуване.
 

След заседанието на съвета за интеграция на хората с увреждания социалният министър Бисер Петков обяви, че вариантът на закона ще бъде преработен.

Мая Манолова: Законът за хората с увреждания е осакатен

По думите му до този спорен вариант се е стигнало заради становища на няколко министерства и дирекции. Финансовото министерство не приело финансовата обосновка на проекта, а от дирекция "Правна" към Министерския съвет имали забележка по отношение на текста, че личната помощ се урежда с друг закон.
 
И докато социалното министерство подготвя поредните редакции в закона за хората с увреждания, майките на деца с увреждания започват протести в цялата страна до цялостното завършване на реформата.