/ БГНЕС
Родители и близки на хора с увреждания протестират в София под надслов „Системата ни убива ВСИЧКИ“. Родителите настояват за законови промени, които да гарантират достоен живот за децата им.
 
Стотици граждани се включиха в протеста, организиран от майките на деца с увреждания, които вече 2 месеца протестират с искания за адекватни промени в системата и политиките спрямо хората с увреждания.
 
С традиционните черни знамена, с плакати с различни искания протестиращите тръгнаха от площада пред Народното събрание и стигнаха до площад „Независимост“. Под прозорците на Министерския съвет протестиращите майки ще поставят своите искания.

протест
БГНЕС

Протестът се предвождаше от група гайдари, които дойдоха специално, за да подкрепят майките на децата с увреждания.
 
Имаше и протестиращи срещу евтанизирането на овце и кози. Те искат оставката на директора на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев. Има и плакат, с който протестиращите настояват за референдум дали да бъде създадена публичен наказатален съд за българските политици.

протест
БГНЕС

Иначе това, което обединява майките на деца с увреждания, са техните искания за реформа на сегашната система, така че хората с увреждания да водят нормален живот.
 
Майките искат адекватна лична помощ, подходящи помощни средства, които да бъдат безплатни и да им се предоставят директно, вместо да им се дават пари, както и достъп до центрове с услуги, съобразени с различните увреждания.

протест
БГНЕС

Полицейското присъствие в района на Министерския съвет е засилено. Протестът се очаква да продължи до 20:00 ч.
 
Утре майките на деца с увреждания са поканени на среща при премиера Бойко Борисов.

протест
БГНЕС