/ БГНЕС
Стотици майки на деца с увреждания от цялата страна и граждани протестираха в столицата под надслов "Системата убива - всички!" Родителите поискаха реформа, която да гарантира адекватна грижа и нормален живот за хората с увреждания.

Родители и близки на хора с увреждания на протест в София (СНИМКИ)

протест майки увреждания
БГНЕС
 

Утре майките ще се срещнат с премиера Бойко Борисов, за да поставят исканията си за закон за личната помощ и финансова подкрепа според индивидуалните потребности на хората с увреждания.
 
С черни балони и черни знамена майките на деца с увреждания, както и много граждани, протестиращи срещу евтаназирането на дребните преживни животни и с различни искания за промени, извървяваха пътя от Народното събрание до Министерския съвет. На площад "Независимост" протестиращите започнаха своята инициатива с Химна на Република България, а след това почетоха с минута мълчание майките и децата с увреждания, които не са дочаквали промяната.

Какво обеща премиерът на Петър, който бе оставен „на неговите грижи“?

майки на деца с увреждания протест
БГНЕС
 

Под промяна майките разбират индивидуална оценка на всеки човек с увреждане, която да определя от какво има нужда той като медицински изделия, социални услуги и асистентска подкрепа. Майки от Варна, Стара Загора, Русе и Враца поискаха нормален живот за хората с увреждания и увериха, че промяната започва и "системата няма да ги убие".
 
Една от тях се обърна към социалния министър Бисер Петков и го призова сам да подаде оставката си без да му я искат. Протестиращи поискаха и оставката на Адриана Стоименова като заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Майките: Финансова подкрепа според индивидуалната оценка на човека

майки на деца с увреждания протест
БГНЕС
 

Малко след 19 часа протестът завърши със символично оставяне на обувки и помощни средства, използвани от деца с увреждания, които са увредили децата повече, отколкото да са им помогнали. След това майките се завърнаха отново към палатката зад Народното събрание.