/ БГНЕС, архив
Финансова подкрепа според индивидуалната оценка на човека с увреждане, а не месечна помощ от 35 до 198 лева според процента в телковото решение, както предвижда работният вариант на законопроекта за хората с увреждания - това поискаха по-рано днес протестиращите майки на деца с увреждания, след финалното заседание на работната група по новия закон. Те внесоха становище с предложения за корекции на проекта на социалното министерство, а ресорният министър Бисер Петков обяви, че такива предложения ще се събират до 6-ти август, и след това ще бъде разписан окончателният вариант на законопроекта. Петков определи проекта като стъпка напред и в правилната посока, за разлика от омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че волята за реформа ще проличи от крайния вариант. Въпреки че днес майките на деца с увреждания седнаха на една маса с национално представителните организации на хората с увреждания, за помирение все още не може да се говори.

Родители и близки на хора с увреждания на протест в София (СНИМКИ)
 
В края на миналата седмица социалният министър Бисер Петков лично занесе проекта на закон за хората с увреждания в палатковия лагер на протестиращите майки и съседната палатка на националните организации. Тогава стана ясно, че вместо интеграционни добавки от по няколко лева за транспорт, комуникация, обучение и други, хората с увреждания ще имат право на месечна помощ, като стойността й ще се определя като процент от линията на бедност и ще бъде различна за отделните категории на намалена работоспособност.
 
За хората с най-леки увреждания се предвижда помощта да бъде около 35 лева, а за тези с най-тежки увреждания и нужда от чужда помощ - 198 лева. Освен нея се предвиждат досегашните целеви помощи за рехабилитация, адаптиране на жилище и кола, както и наем на общинско жилище. Именно срещу това превръщане на добавка в месечна помощ се обявиха днес протестиращите майки, които се върнаха в работната група, но с конкретни предложения, от които не желаят да отстъпят.
 
„Човекът с увреждане е личност, има определени потребности и трябва да бъде приложена специална методика, за да бъдат тези потребности правно оценени и тази оценка да има тежест във финансовото подпомагане“, каза Мая Стоицева.

Протестна акция: Оставиха младеж с увреждане в приемната на Министерския съвет
 
От национално представителните организации на хората с увреждания обявиха, че ще има промени в индивидуалната оценка на потребностите, но не разпознаха проблем в начина на подкрепа на хората с увреждания, с изключение на така предложените суми.
 
„Ако има възможност, бихме искали тази финансова подкрепа да бъде в по-големи размери. Ще дадем тези предложения и вече е въпрос на преговори със синдикати, работодатели, Министерство на финансите, правителството и цялото общество дали тези финансови ресурси ще бъдат отпуснати“, посочи Адриана Стоименова от Центъра за психически изследвания.
 
Личната помощ, която според майките трябва да бъде разписана в отделен закон, е заложена като допълнителна услуга в проекта, и се полага на хората с над 70 процента намалена работоспособност, като часовете варират от 20 до 168 часа на месец, според зависимостта и затрудненията на човека.
 
В становището си майките предлагат също медицинските изделия да се предоставят в натура. И въпреки че днес майки и представители на националните организации говориха за законопроекта от една маса, все още не се вижда помирение между тях.

Бисер Петков занесе на протестиращите вариантите на проектозакона за хора с уреждания
 
„Аз се надявам, че ние, като хора с увреждания, можем да стигнем до това да застанем едни до други в реформирането на системата, така, че да спре да убива децата ни“, каза Мая Стоицева.
 
„Ние никога не сме били във война. Хората с увреждания искат реформа със съвсем различен нов закон и по нов начин да се разпределят финансовите ресурси, така че да живеят по-добре“, обясни Адриана Стоименова.
 
Междувременно майките изпратиха писмо на премиера Бойко Борисов, в което му дават идеи откъде може да намери средства за политиките за хората с увреждания. Освен намаляване на партийните субсидии и на разходите за луксозни придобивки на властта, те предлагат вдигане на акциза върху горивата и облагане на хазарта. Ограничете кражбите, корупцията, престанете да толерирате олигарси за сметка на обикновените данъкоплатци, призовават майките.