/ БГНЕС
Протестна акция: Оставиха младеж с увреждане в приемната на Министерския съвет
98372
Протестна акция: Оставиха младеж с увреждане в приемната на Министерския съвет
  • Протестна акция: Оставиха младеж с увреждане в приемната на Министерския съвет
Осемнайсетгодишният Петър Мавродиев, който страда от детска церебрална парализа, беше оставен от родителите си в приемната на Министерския съвет, за да премине под грижите на премиера Бойко Борисов за ден. Инициативата е част от протестите на майките на деца с увреждания под надслов "Системата ни убива". Протестната акция доведе до среща с министър-председателя, на която той обеща на младежа и родителите му, че правителството ще работи за изграждане на социални услуги за хората с увреждания според техните потребности.

Момчето пристигна от Пловдив тази сутрин, за да участва в протестната инициатива часове преди големия протест на майките на деца с увреждания, под надслов "Системата ни убива - Всички!". Родителите на Петър му помогнаха да влезе в сградата с инвалидната си количка и донесоха багажа му, заедно с придружително писмо с инструкции от какви грижи има нужда синът им.
 
„Казвам се Петър Мавродиев и съм тук, за да покажа, че хора с увреждане като мен съществуват, имат потенциал, качества и могат да бъдат достойни граждани на България”, казва младежът, който трябваше да остане символично под грижите на министър-председателя.

протест
БГНЕС

27 юли: Два лагера с недоволни се събраха пред парламента (СНИМКИ)

Петър дойде, заедно с майка си и баща си от Пловдив. С тяхна помощ инвалидната му количка изкачи стъпалата до входа на приемната на Министерския съвет, където момчето беше оставено, с негово съгласие, на грижите на премиера Бойко Борисов.
 
„Искам да покажа, че реално аз наистина имам нужда от рехабилитация и други терапевтични процедури, за да се чувствам по-добре физически и да мога да покажа интелектуалния си потенциал”, каза още Петър.
 
В България няма професионална грижа за хората с увреждания и всеки се спасява както може, твърди бащата на Петър - Емил Мавродиев. За рехабилитацията на момчето в чужбина се правят кампании за събиране на средства именно заради липсата на такава грижа у нас.

Бисер Петков занесе на протестиращите вариантите на проектозакона за хора с уреждания

протест
БГНЕС

Тук се мъчим – къде намираш някакъв рехабилитатор, къде намираш да го заведеш да плува, правим някакви схеми и какво да ви кажа, с подръчни средства. Няма специалист примерно, който да го качи на коня и да работи с него. Ако ще е само да го умирисваме на кон, файда няма. Има някакви програми, които само да умиришем детето и нещата приключват. Тази практика трябва да се спре и да се работи в правилната насока и тези деца и възрастни, хора с увреждания да имат някаква реализация и смисъл техния живот”, каза Емил.
 
Той обясни и защо поверява детето си на премиера Борисов. „Мисля, че е човекът, който може да се справи с всички тези неща и е най-отговорен за държавата и за всички нас, поне така го заяви в предизборната кампания, затова идвам и ще му оставя Петър да си грижи за него”, каза Емил.

Бисер Петков се усъмни в мотивите на майките на деца с увреждания

Младежът беше оставен в приемната със сак с дрехи и лични вещи, помощната му шина, както и писмо с инструкции и контактите на семейството, в случай че премиерът има въпроси или нужда от помощ.
 
Премиерът прие ненадейните си посетители. Петър и баща му са получили обещание, че правителството ще работи за изграждане на социални услуги за хората с увреждания според техните потребности.

Какво още са си казали вижте тук

протест
БГНЕС