Димитров сезира Велчев за сделка на „Булгаргеомин” в Либия
Димитров сезира Велчев за сделка на „Булгаргеомин” в Либия / netinfo

Министърът на икономиката Петър Димитров сезира главния прокурор за неправомерна продажба на базата на „Булгаргеомин” в Либия. При сделката на либийска фирма са продадени машините и оборудването на дружеството.

Пълномощникът на „Булгаргеомин” в Либия Никола Гаганелов е сключил договор за продажбата на базата „Синауен", заедно с машините и оборудването с местна либийска фирма „Сашеротиат Ал-Наджах”.

Тъй като държавата притежава 100 процента от капитала на „Булгаргеомин”, за извършването на подобни действия е необходимо изричното разрешение от упражняващия правата на държавата в дружеството, т.е. министъра на икономиката и енергетиката, както и изрично пълномощно от изпълнителния директор на дружеството.

Такива не са предоставени и липсват, поради което Никола Гаганелов е извършил неправомерно разпореждане с имущество, собственост на „Булгаргеомин”, като е превишил предоставените му пълномощия, пише в сигнала, който министърът на икономиката и енергетиката връчи на главния прокурор Борис Велчев.

Министър Димитров каза, че България е поискала от Либия сделката за продажбата на имуществото да се обяви за нищожна.