/ БГНЕС, архив
Дясната ръка на Цветан Василев даде показания по делото КТБ
101120
Дясната ръка на Цветан Василев даде показания по делото КТБ
  • Дясната ръка на Цветан Василев даде показания по делото КТБ
Дясната ръка на Цветан Василев даде показания по делото КТБ. Някогашният най-близък до банкера човек Бисер Лазов, който в момента е основен свидетел на прокуратурата по мегаделото за източването на банката, застана пред съда, подготвен с подробни бележки.

Служители на Цветан Василев ставали подставени лица на фирми
 
Той разказа как е бил инструктиран като счетоводител на банката да превежда ежемесечно сумата от 25 хил. лв. на бившия премиер Иван Костов. По време на ключовия свидетелски разпит в съдебната зала днес присъства и самият заместник-главен прокурор Иван Гешев, който поведе гръмкото разследване от самото му начало през 2014.

Иван Гешев: Ще стане ясно как е фалирала КТБ, ако основният свидетел потвърди показанията си
 
Няколко часовите показания на Бисер Лазов за познанството му с Цветан Василев и структурата на КТБ започнаха още от 1994 г., когато двамата се запознали. Те били в непрекъснат контакт и близки отношения до момента, в който банката затвори принудително и когато Лазов отишъл при разследващите с пълната документация за престъпната схема на банката.
 
Бившият счетоводител на КТБ, който до момента многократно е разпитван от следователи, но за първи път се изправя пред съда, разказа, че се е учил и следвал бизнес модела на Василев.
 
С многократни повторения на нарицателното "фирмата" Лазов обясни пред съда как е функционирал въпросният бизнес модел. По думите му той е действал като една пирамида от кухи фирми, финансирани от КТБ. През цялото време Лазов имал усещане, че всички работят като уплашени.

Ключов свидетел на прокуратурата по делото КТБ разказва за бизнеса на Цветан Василев
 
Пред журналисти преди заседанието той лаконично обясни защо от най-близък до банкера човек преминал от страната на прокуратурата.
 
"Първо коректно е това да бъде казано в институцията съд. Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира, така че аз ще си го извървя."
 
По време на разпита пред специализирания съд, Бисер Лазов си спомни как лично Цветан Василев му разпоредил да превежда по 25 хил. лева месечно на бившия премиер Иван Костов. Включително разказа и за срещи с дъщерята на политика. За какво са плащани крупните суми не стана ясно.
 
В разказа си пред съда за работата си като счетоводител на банката, Лазов не спомена каквито и да е имена на политици.