/ БГНЕС
Десислава Танева е новият министър на земеделието
101558
Десислава Танева е новият министър на земеделието
  • Десислава Танева е новият министър на земеделието
Със 121 гласа "за", пет - "против" и без въздържали се парламентът освободи Румен Порожанов като министър на земеделието, горите и храните. На негово място бе одобрена Десислава Танева, досега председател на земеделската комисия към Народното събрание. Против гласуваха петима депутати от ДПС.

БГНЕС


Десислава Танева заема мястото на Румен Порожанов, който подаде оставка след множеството скандали за злоупотреба с европейски средства.

Министър Румен Порожанов подаде оставка

Вицепремиерът Томислав Дончев представи кандидатурата от името на премиера. Танева е икономист, юрист, през годините работи в частния сектор в областта на хранителната промишленост и селското стопанство, припомни той. Вицепремиерът направи преглед и на политическата й кариера.

Премиерът Борисов: Порожанов подаде оставка заради отстранения зам.-директор на ДФЗ

След гласуването новият министър положи клетва пред НС като декларира, че при всичките си действия ще се ръководи от интересите на народа.

Малко по-късно тя заяви пред журналисти, че ще има промени в политическия кабинет на земеделското министерство, както и че заместник-директорът на Държавен фонд „Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова ще бъде освободена.

БГНЕС


Министерството на земеделието е най-тежкото, посочи Танева и допълни, че ще работи на първо място за ежедневните проблеми на земеделците, както и за изчистване на проблемите с репутацията на ведомството.

Чуйте още от коментара ѝ пред медиите в прикачения звуков файл.

БГНЕС


*Коя е Десислава Танева?

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в Сливен. Висшето си икономическо образование придобива в Университета за национално и световно стопанство, а през 1997 г. заема длъжността „изпълнителен директор“ на частно търговско дружество. От самото учредяване на ГЕРБ е областен координатор на партията в Сливен, а за периода 2007 – 2009 г. е председател на Общинския съвет в града.

През 2013 г. Десислава Танева води листата на ГЕРБ в Сливенския избирателен район, избрана е за депутат и оглавява земеделската комисия в 41 Народно събрание. Заема поста на министър на земеделието в кабинета „Борисов 2“ до началото 2017 г., но след предсрочните парламентарни избори отново се връща като депутат от ГЕРБ.
БТА