/ БГНЕС
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов.

Порожанов поиска КПКОНПИ да публикува цялата му декларация

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Земеделският министър Румен Порожанов е готов да подаде оставка

Оставката на земеделския министър е приета от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“, заяви Порожанов.

В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент. Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси, коментира още земеделският министър.

Той изказва своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

Порожанов бе призован на разпит като свидетел по наказателното производство срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове в началото на май 2019 г.

Държавното обвинение твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

Специализираният наказателен съд остави в ареста Миню Стайков

На 7 май Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бизнесмена Миню Стайков, а на 9 май Порожанов бе разпитан в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”.

„Както и при къщите за гости, говорим за поведение на бенефициенти извън работата на фонда след одобрението на проекта”, коментира преди да влезе на разпита министърът. Той категорично отрече да чувства вина в конкретния случай.

На 3 май пък прокуратурата започна проверка на Порожанов и по друг скандал, този с къщите за гости.

Румен Порожанов за къщите за гости: Фонд „Земеделие” си е свършил работата


Обвинението извършва независима проверка, която не е съвместно със земеделското министерство, по отношение на неправомерното усвояване на средства за изграждане на къщи за гости.

В периода от 2007 до 2014 г. със средства от Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости, съобщиха от спецпрокуратурата. До 2 май 2019 г. Фонд „Земеделие“ е направил проверка на 18% от къщите, съставени са актове и са предявени за възстановяване средства в размер на 10 млн. лева.

Държавата проверява всички къщи за гости, съставени са актове за над 10 млн. лева

За 32 от направените обекти е наредено собствениците да възстановят пълния размер на отпуснатата сума. Всеки обект за изграждане се финансира до 200 000 евро, като средното финансиране е до 135 000 евро.

До този момент оставки от третия кабинет на Борисов са подали проф. Николай Петров, който беше министър на здравеопазването. Той се оттегли от поста, след като бе уличен, че като началник на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв. с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете.

През август 2018 г. оставки подадоха трима министри заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Това бяха транспортният министър Ивайло Московски, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков.

Борисов обяви кои трима предлага за нови министри (ОБЗОР)

През ноември 2018 г. последва оставката на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, след като 26 дни майките на деца с увреждания протестираха под прозорците на Министерския съвет. Майките искаха оставката на Симеонов заради неговото изказване, че те са „кресливи жени, които спекулират с децата си”.

Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер, Борисов я прие

В началото на 2019 г. избухна и скандалът с апартаментите на управляващите на преференциални цени. Подадоха оставки правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, тогавашният председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Министрите на труда Бисер Петков и на енергетиката Теменужка Петкова също подадоха оставки през 2018 г., но Борисов не ги прие.
БГНЕС, Министерски съвет