Няма липса на контрол, категоричен е земеделският министър
Над 500 сигнала, включително за къщи за гости, са предадени на прокуратурата. Това съобщи пред NOVA министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. По думите му няма липса на контрол и всеки сигнал се проверява.
 
„Фонд „Земеделие” си е свършил работата. Той е направил всички „чекове”, от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости”, поясни министърът.

Държавата проверява всички къщи за гости, съставени са актове за над 10 млн. лева

„Ние не случайно качихме всички къщи за гости на страницата на фонд „Земеделие”, допълни министърът. Порожанов обеща, че ако все пак публичният списък с всички къщи за гости не е на сайта, до края на деня ще бъде качен.
 
По думите му към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 - с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. „В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 млн. лева.
 
Борисов: Има ли виновни за къщите за гости - да се уволняват и да се дават на прокурор

„Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол”, заяви Порожанов. „Имаме страшно много къщи за гости, които функционират”, допълни министърът.
nova.bg