Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
„Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по ПРСР в предходния програмен период 2007 - 2013 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Полицията започва проверка на всички къщи за гости, построени с европари
 
Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение.
 
„За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме“, посочи Борисов, цитиран в съобщението.

ЕК отказа коментар по случая с българските къщи за гости
 
Министър-председателят отбеляза, че се проверяват всички къщи.
 
Разпоредил съм и бизнес плановете да им проверят, защото по бизнес план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени, или не“, добави още премиерът Борисов.

Държавата проверява всички къщи за гости, съставени са актове за над 10 млн. лева
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти.
 
До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи.
 
Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес плана.
БТА