/ dariknews.archive
Десет големи съоръжения на автомагистралите "Тракия и "Хемус" са ремонтирани през 2019 г. Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Ремонтирани са пет виадукта на магистрала "Тракия" и четири на "Хемус", и тръбата за София на тунел "Витиня".

Стойността на вложените средства от републиканския бюджет е близо 65,3 млн. лв. Съоръженията по магистралите се обновяват по график след като са обследвани и приоритизирани в реда, по който трябва да бъдат ремонтирани, в зависимост от състоянието им. Строителните дейности са наложителни и не търпят отлагане, защото гарантират сигурността и безопасността на шофьори и пътници, посочват от АПИ.

Борисов за тунел „Железница“: Съоръжение, което ще е от полза за 100 г. (ВИДЕО/СНИМКИ)

С ремонтите на пътната инфраструктурта се похвали и премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. 
 

През 2019 г. бяха ремонтирани 10 големи съоръжения на АМ „Тракия" и „Хемус“, в които вложихме близо 65,3 млн. от републиканския бюджет. Догодина продължаваме с обновяването на мостовите съоръжения по автомагистралите, които не са ремонтирани от построяването им преди повече от 30 години.

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 27 декември 2019 г.


През декември беше пуснато движението по изцяло обновеното платно за Варна на виадукта при 19-ти км на магистрала "Хемус" при селата Потоп, и "Коренишки дол" при 36-ти км на магистрала "Хемус".

Преди началото на активния летен сезон беше пуснат трафикът и по обновените платна за Варна на виадуктите при 37-ми и 51-ви км ("Разлив") на "Хемус" и по платната за Бургас на виадуктите при 13-ти, 15-ти и 20-ти км на "Тракия". През есента бяха ремонтирани и платната за Бургас на съоръженията при 17-ти и 18-ти км на магистрала "Тракия".

Ремонтът на тръбата за София на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" продължава и през следващата година. На съоръжението са направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които са предприети аварийно-възстановителни дейности. Предстои привеждането на съоръжението в съответствие с европейската директива за минималните изисквания за безопасност на тунелите на Трансевропейската пътна мрежа. Предвижда се ремонтните дейности в тръбата за София на тунел "Витиня" да приключат през 2020 г. Ремонтираната тръба ще е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент, с каквито разполага в момента тръбата за Варна.

Отпускат близо 51 млн. лв. за ремонти на пътищата

АПИ продължава и обновяването на мостовите съоръжения по автомагистралите, които не са ремонтирани от построяването им преди повече от 30 години. Догодина се планира ремонт на платната за София на виадуктите при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км на магистрала "Тракия", платната за София на виадукта при 19-ти км, двата моста при 35-ти км на магистрала "Хемус" и платната за Варна на мостовете при 33-ти и 34-ти км на "Хемус". Ще се ремонтират носещите колони на съоръженията при 19-ти, 33-ти, 34-ти, 35-ти, 36-ти км /"Коренишки дол"/, двата моста при 37-ми км на "Хемус" и при 37-ми км на "Тракия". Планира се ремонт и на съоръженията при пътните възли "Ботевград" - при 47-ми км, "Правец" - при 52-ри км, и "Джурово" - при 67-ти км на магистрала "Хемус".