Комисията по енергетика гласува против предложението правителството да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика

То беше внесено от Корнелия Нинова, Георги Гьоков, Костадин Костадинов, Йордан Тодоров, Тошко Йорданов, Александър Вълчев, Ивайло Вълчев, Драгомир Стойнев и Иван Иванов.

Радев: Приоритет на управляващите са печалбите на приближените им фирми

Драгомир Стойнев от БСП обясни, че териториалните планове са били "заченати погрешно", защото държавата според него е абдикирала и е прехвърлила отговорността консултантски фирми и неправителствени организации да пишат Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика. Според Стойнев сектор "Енергетика" до скоро е бил най-конкурентоспособната индустрия на България, която е захранвала целия Балкански полуостров, а днес "очаквате секторът да се радва на огризки и подхвърлени подаяния". Той призова териториалните планове за справедлив преход да бъдат обсъдени със социалните партньори, защото са засегнати хиляди домакинства, обвързани с енергийния и въгледобивния сектор, които ще останат без прехрана.

Стойнев каза, че е преговарял в миналото в Брюксел и там не е видял чудовища, които да не позволят на дадена държава да защити националния си интерес, а нормални и логични хора. "Спрете да плашите хората с Брюксел," допълни той. Депутатът от БСП призова министъра на енергетиката Румен Радев да се покаже в парламента и да каже какво е мнението му относно бъдещето на българската енергетика. "Според мен този План за възстановяване и устойчивост в частта енергетика не може да бъде гласуван, защото никой не знае какво точно е записано в него", категоричен бе Стойнев.

Протест на миньори и енергетици в страната: Блокада на основни пътни артерии (СНИМКИ/ВИДЕО)

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) обясни, че поредното отлагане на приемането на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика ще остави България без териториални планове за справедлив преход. "Хората, които са застрашени да останат на улицата, след няколко месеца няма да имат и финансовата подкрепа, която Планът предлага", посочи той. Рибарски каза, че миналата седмица е бил на среща със социални партньори и настоя, че ако планът бъде гласуван днес, до края на годината България ще знае на какъв ресурс от средства, които ще дойдат по териториалните планове за справедлив преход, би могла да разчита. "В противен случай поредното отлагане ще доведе до загуба на какъвто и да е ресурс и отблъскване на инвестиционния интерес", заключи Рибарски.

Борисов и Василев се разбраха: Ето докога ще работят въглищните централи

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов се появи пред комисията по енергетика, за да каже: "През летните месеци са направени анализи и моделирания, които са изискани от страна на Европейската комисия (ЕК), за да бъдат включени в актуализираните териториални планове. Бяха проведени поредица от срещи в Перник, Кюстендил с всички заинтересовани лица, направени са срещи и със социалните партньори, изслушани са и са взети под внимание всички гледни точки."

Комисията по енергетика отхвърли предложението на опозицията и гласува против задължаване на Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика, но въпреки това се очаква точката да влезе в пленарна зала по-късно.
Венелина Иванова/БТА