/ БГНЕС
Депутатите от „БСП за България“, пътували на разноски на парламента до Залцбург за ловно изложение, ще върнат парите. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в отговор на журналистически въпрос на пресконференция след среща с Партия на Зелените.
 
Нинова определи като абсолютно недопустимо поведението на двамата депутати. И вчера им казах: „Веднага връщате парите, които сте ползвали“, коментира тя. Нинова посочи, че, ако зависи от нея, никога не би се подписала под такава командировка.
 
Според нея не е разбираемо, че председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се е подписала, и не само защото народните представители от БСП отсъстват от пленарна зала. „Дори и да сме в парламента, не бива да се харчат народни пари за изложения по лов и риболов“, смята лидерът на БСП. По думите й това нито повишава качеството на законодателната работа, нито авторитета на парламента.

БСП: Няма да влизаме в парламента при обсъждане на президентското вето
 
В отговор на въпрос Нинова отново каза, че няма да влязат в пленарна зала за обсъждането на ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Самите управляващи обявиха предварително, дори без да са прочели мотивите, че ще го отхвърлят, отбеляза тя. Според Нинова нов дебат със същите аргументите, които левицата е излагала в продължение на 26 часа и не са били чути, очевидно няма да доведе до резултат.
 
В ръцете на мнозинството е да променят правилника на Народното събрание, каза още лидерът на БСП относно предстоящото разглеждане на предложенията за изменения. Ние сме дали своето становище, отказали сме се от всякакво заплащане и ползване на командировъчни, посочи Нинова. Тя обаче настоя да се разгледа и предложението на БСП за намаляване и замразяване на заплатите на депутатите и те да не се увеличават автоматично на всеки три месеца.

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс
 
Лидерът на БСП обяви, че продължават със срещите за общ фронт за честни избори и днес са обсъдили промените в Изборния кодекс с Партията на Зелените. В разговорите се видя, че имаме еднакви позиции по отношение на приетите промени от управляващото мнозинство, посочи тя. Настояваме да се възстанови правото в избирателните комисии решенията да се взимат с две трети мнозинство, да се възстанови обжалването пред ВАС с касационна жалба, да се изчистят списъците от мъртвите души, да се възстановят преференциите, отбеляза Нинова.
 
Христо Дунчев, изпълнителен секретар на Партия на Зелените, поиска приетите промени в кодекса да бъдат оттеглени. Всички тези изменения и допълнения са насочени само към едно - даване на възможност за предимство и манипулиране на изборния процес, коментира той. Дунчев поиска да се включи и сканиране на протоколите.
БТА