Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев наложи вето върху спорните промени в Изборния кодекс и върна законопроекта за ново разглеждане в Народното събрание. Държавният глава призова БСП да се върнат в пленарна зала и да участват в новите повторно разискване и гласуване на изборния законопроект.
 
Като сериозен проблем при направените от депутатите промени Румен Радев открои невъзможността на практика българските граждани да обжалват пред съда нарушения в изборния процес. Това по думите му нарушава конституционните права на гражданите като ги оставя без съдебна защита.

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

Според президента Румен Радев разразилите се в последните седмици спорове около преференциалния вот са потулили други важни промени в изборния закон, които ни отдалечават от честен и демократичен процес.
 
"Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, и привилегироват партийната воля над тази на избирателите, но промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от триста избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно", смята президентът Радев.

Парламентът прие процедурни правила за избор на нова ЦИК

"Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми, защото по този начин изборното право на гражданите, което е гарантирано от Конституцията, остава без съдебна защита", посочи държавният глава и допълни: "Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес. Пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори".
 
"Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Това показва, че липсва воля за прозрачен и изборен процес", заяви още Румен Радев. Той призова БСП като опозиция да се върне в пленарната зала.

Правната комисия отложи преразглеждането на преференциите

Министър-председателят Бойко Борисов отказа да коментира критиките на президента към Изборния кодекс, заявявайки, че не се бърка в политическите решения на политическите лидери, а "когато взимаш непрекъснато страната на една партия срещу друга, се превръщаш в политически лидер".

Ето какво точно каза Борисов: "Аз политическите лидери не ги коментирам. Всеки политически лидер си има партия, има си организация, не им се бъркам в техните решения. Всеки може да коментира каквото има. Мисля, че ясно говоря - когато взимаш страна на една партия непрекъснато срещу друга, се превръщаш в политически лидер. Как по-ясно да го кажа?!"

Няма актове в избирателния процес, които не подлежат на обжалване и в това отношение президентът Румен Радев е въведен в заблуждение, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов на пресконференция във връзка с ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.

БСП няма да се върне в парламента, въпреки призива на президента, заяви на извънреден брифинг Крум Зарков от Националния съвет на партията. БСП приветстват ветото на държавния глава върху Изборния кодекс, но условията, поставени от левицата да се върнат в пленарна зала, все още не са изпълнени, уточни Зарков.