Тома Биков, Данаил Кирилов и Александър Ненков дадоха пресконференция в централата на ГЕРБ
Тома Биков, Данаил Кирилов и Александър Ненков дадоха пресконференция в централата на ГЕРБ / БГНЕС
Как коментира ГЕРБ връщането за преразглеждане на Изборния кодекс
100794
Как коментира ГЕРБ връщането за преразглеждане на Изборния кодекс
  • Как коментира ГЕРБ връщането за преразглеждане на Изборния кодекс
Няма актове в избирателния процес, които не подлежат на обжалване и в това отношение президентът Румен Радев е въведен в заблуждение, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов на пресконференция във връзка с ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.
 
По думите му държавният глава явно не е слушал опитния си съветник по конституционно право, а млади експерти от БСП.

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс
 
Като опит за осигуряване на авариен изход и вход за БСП за парламента определи изявлението на президента депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Вероятно до утре БСП ще приемат предложението му да се върнат в Народното събрание, добави той.

"Очевидно той не е възприел съветите на правния си съветник - уважаемия конституционалист проф. Друмева, която е била докладчик по едно важно конституционно дело - Номер 4 от 2011 г. В него е обсъждан въпросът трябва ли изрично да се посочват актовете, които подлежат на обжалване или ако няма изрично посочване, сочещо на подсъдността на Върховния административен съд, всички те се обжалват по общия ред пред административните съдилища. Докладчикът, а и мнозинството тогава на конституционните съдии, възприемат изцяло логиката на разсъжденията - тази, която ние възприехме в това изменение на Изборния кодекс", обясни Кирилов.

БСП приветстват ветото, но няма да се върнат в парламента

Тома Биков, Данаил Кирилов и Александър Ненков дадоха пресконференция в централата на ГЕРБ
БГНЕС

 
По-рано министър-председателят Бойко Борисов отказа да коментира критиките на президента към Изборния кодекс, заявявайки, че не се бърка в политическите решения на политическите лидери, а "когато взимаш непрекъснато страната на една партия срещу друга, се превръщаш в политически лидер".

Президентът Румен Радев наложи вето върху спорните промени в Изборния кодекс и върна законопроекта за ново разглеждане в Народното събрание. Държавният глава призова БСП да се върнат в пленарна зала и да участват в новите повторно разискване и гласуване на изборния законопроект.