/ БГНЕС
Президентът Радев: Решението ми по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото
100766
Президентът Радев: Решението ми по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото
  • Президентът Радев: Решението ми по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото
Президентът Румен Радев увери, че решението му по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото. Пред българската общност в швейцарската столица Берн държавният глава заяви, че гражданите трябва да участват във вземането на управленски решения и да имат контрол над политиците, защото без сериозен граждански контрол, политическата класа се отклонява от националния обществен интерес. Официалното посещение на Румен Радев в Конфедерация Швейцария продължава и в петък.

Президентът Радев в Берн: Не трябва да отстъпваме от силата на представителната демокрация
 
Сънародниците ни в Берн поставиха пред държавния глава основно политически въпроси. Интересуваха се ще подкрепи ли Румен Радев нов политически проект, оптимист ли е, че в България ще настъпи промяна,  питаха коя е най-голямата заплаха за суверенитета на страната. Най-много обаче бяха въпросите за изборите и промените в Изборния кодекс.
 
Попитан ще наложи ли вето върху промените в изборния закон, Румен Радев отговори:
 
„Моят екип работи усилено по въпроса. Това е изключително важен закон. От него зависят устоите на нашата демокрация. Само да ви попитам, тук в Швейцария, в тукашния парламент, приемат ли закони в 3 часа вечерта. И така набързо, ударно. Ами нашите ги приемат. Аз не искам за една нощ да кажа - ето този закон мина вето или го пускам. Работи се сериозно, дал съм указания на моя екип и като се върна ще има решение по въпроса. Но бъдете сигурни, че моето решение ще бъде в интерес на обществото. Когато отслабне възможността на гражданите да оказват контрол върху политическия елит, този политически елит постепенно започва да обслужва своите интереси, а не тези на обществото. Затова не трябва да отстъпваме от силата на представителната демокрация. Тук при вас дори е пряка демокрация. Това е още по-силна форма на контрол и на участие на гражданите във вземането на решения и в управленските процеси. При нас има откъсване, това е големият проблем на България. Хората трудно влияят на политическите процеси, трудно влияят на механизмите на вземане на решение.“

ГЕРБ връща преференциалния вот и ще има нова ЦИК
 
Повечето наши сънародници в Швейцария следят събитията в България и живо се интересуват от политическите процеси. 83–годишната Антоанета Лалова, която е в Швейцария, за да гледа внучето си, също е сред тях.
 
„Гледам всички новини, в течение съм на събитията в България. Следя с изборния закон какво правят. То направо е смехотворно. Първо орязване на демократичните права, второ - от днес за утре един закон, на единия ден се приема, на втория ден се отменя. Би следвало да се мисли малко повече, да има по-квалифицирани хора, които създават тези закони и като се приеме нещо да се знае, че е затова.“
 
Освен за политическите процеси у нас, българите в Берн поставиха пред президента и въпроси, свързани с образованието и бизнеса.
 
Официалното посещение на българския държавен  глава в Конфедерация Швейцария по покана на федералния президент Ули Маурер продължава. Днес Румен Радев  ще бъде посрещнат с официална церемония  във военно-въздушна база „Мейринген“. Двамата президенти ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Швейцария и ще наблюдават  учение„Alpha Scramble“  -  бърза реакция за излитане със самолети F18 Hornet, в случай на сигнал за нарушаване на въздушното пространство на страната.