Новият изборен закон няма да отговори на обществените очаквания
Новият изборен закон няма да отговори на обществените очаквания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Измененията в изборния кодекс трябва да създадат условия за много по-широко участие на граждани в управлението на държавата и да сложат край на порочната практика на търговията с гласове, но това едва ли ще се случи, защото готвените промени са незначителни и няма да гарантират прозрачност на изборните резултати. Това заяви в предаването „Дарик кафе" Дани Каназирева, член на Обществения съвет, който бе създаден към Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс. Тя участва в дискусията в качеството си на председател на Инициативния комитет, който преди два месеца внесе в комисията пакет с предложения за промени на Изборния закон.

Задължителното гласуване няма да бъде прието, а именно то щеше да „удари" пазара на гласове и партиите на статуквото, защото само така можеше да очакваме по-различен резултат от вота, коментира Каназирева. Няма да бъде прието и предложението изборите да са в работен ден, което също би увеличило активността и отговорността на гласоподавателите.

Създадената временна комисия за промени в изборния закон няма да отговори на очакванията на обществото, категорична е Дани Каназирева.

Мажоритарната система също няма да бъде приета, смята юристката. Според нея пропорционална система с преференции между 5 и 7% , която се предлага от БСП, означава че пак партийните активисти ще си пренареждат листите, както си искат. А машинното гласуване е присъщо за страните от Третия свят и това предложение на червените признава само колко неграмотно население има у нас.

Един депутат трябва да участва само в една листа и то от региона, където живее и където е издигнат от избирателите - но и това няма се случи. Освен това, би трябвало в Народното събрание на Република България да има не повече от 90 депутата, които да имат право най-много на 2 мандата, коментира още Каназирева.

СИК-овете трябва да бъдат професионални комисии, с постоянно представителство и мандатност, смята още Дани Каназирева.

Други новини от Пловдив