Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
„Самите управляващи обявиха предварително, дори без да са прочели мотивите, че ще го отхвърля“, каза Нинова
БСП няма да влезе в парламента при обсъждането на президентското вето върху промените в Изборния кодекс, потвърди днес лидерът на партията Корнелия Нинова. По повод промените в Правилника за дейността на Народното събрание, които правната комисия ще разглежда, Нинова каза, че решенията са в ръцете на управляващите, но ще настояват да приемат и предложението на БСП заплатите на депутатите да не се увеличат автоматично на три месеца.
 
Въпреки призива на президента Румен Радев БСП да се върнат в парламента, за да участват в обсъждането и гласуването на промените в Изборния кодекс, от БСП са категорични, че няма да го направят.

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс
 
Лидерът на партията Корнелия Нинова обясни защо:
 

„Няма да влизаме в парламента при обсъждането на ветото. Самите управляващи обявиха предварително, дори без да са прочели мотивите, че ще го отхвърлят. Така че нов дебат със същите аргументи, които излагахме в продължение на 26 часа и не бяха чути, очевидно няма да доведе до резултат при предварително заявеното намерение на ГЕРБ да отхвърлят ветото и да не приемат бележките, мотивите на президента Радев“.

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс
 
По отношение на промените в Правилника на Народното събрание,  част от които бяха предложени именно заради отсъствието на БСП от пленарна зала, Нинова каза:
 
В ръцете на мнозинството е да променят правилника. Ние сме дали своето становище, отказали сме се от всякакво заплащане, ползване на командировъчни и т.н. Но въпросът да се реши принципно. Искаме да се разгледа и нашето предложение, а именно да се намалят и замразят заплатите на депутатите и те да не се увеличават автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата. Това е несправедливо. Така че нека спрат всички заплати на тези, които не ходят на работа, както и всички придобивки, но и да намалят и замразят заплатите на депутатите“.

БСП приветстват ветото, но няма да се върнат в парламента
 
Корнелия Нинова каза още, че двамата депутати от БСП Иван Иванов и Йордан Младенов, ще върнат на парламента командировъчните, платени им за пътуване до Австрия за изложение за лов и риболов. Двамата са взели командировъчни, въпреки решението на левицата да бойкотира пленарните заседания заради Изборния кодекс.

Иванов и Младенов са били в Австрия от 20 до 24 февруари на изложението за лов и риболов в Залцбург, където България има щанд. Сумата за командировките на двамата е около 6000 лева. Командировъчните им са подписани от председателя на парламента Цвета Караянчева.