Емил Христов
Емил Христов / БГНЕС, архив
Парламентът обсъжда поисканата от БСП оставка на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Повод за искането на опозицията стана скандал отпреди дни, когато родители на деца с увреждания не бяха допуснати в сградата.
 
След протеста си преди дни родители на деца с увреждания искаха да влязат в парламента, за да разговарят с депутатите за исканията си. Те обаче не бяха допуснати с мотива, че носят тениски, на които пише "Системата ни убива". Тогава се стигна до скандал между заместник-председателят на парламента Емил Христов и депутати от опозицията.

БСП внесе в парламента искането за оставката на Емил Христов
 
Ден по-късно Христов се извини от парламентарната трибуна на родителите, но обясни, че нямал против родителите да влязат, но имало техническо време за уточняване на нещата с охраната на сградата. И така се стигна до искането на БСП за свалянето му от поста. И очаквания скандал днес в парламента.
 
Първи реплики си размениха Станислав Станилов от "Атака" и Михаил Христов от БСП. "Предлагам Народното събрание (НС) да се засрами един път и завинаги. С това, което правим ние обаче с непрекъсваното сваляне, сменяне и такива изпълнения, се излагаме в очите на избирателите. Народното събрание не е махленски сбор, то не е седянка. То е израз на най-висшето достойнство на избирателите. Не са ни пратили тук да сваляме този или онзи, а да приемаме закони, които са в тяхна полза. Не го ли разбрахте това", попита Станилов от "Атака".

ГЕРБ: Твърдо заставаме зад Емил Христов
 
"А според Вас унижението, на което бяха подложени тези хора, нормално ли е? С това нещо не се ли излагаме? Да не бъдат допуснати български граждани в Народното събрание и да си измиете ръцете с шефа на охраната! В чл. 19 къде​​ видяхте тези печатни материали, разпространение, продажба и т.н.", пък попита Христов от БСП.
 
А след това реплики си размениха и Филип Попов от БСП и Светлана Ангелова от ГЕРБ. "Самоунижението, уважаеми колега, идва от унижението на тези български граждани, които повече от час и половина седяха пред сградата на Народното събрание на патерици и не бяха допускани вътре в Народното събрание. НС в лицето на неговия председател унижи тези хора и самоунижи цялото Народното събрание с това поведение", каза Попов от БПС.

Грозни сцени и скандал в парламента заради протеста на хората с увреждания
 
А ето какво коментира Ангелова от ГЕРБ: "Това е изкуствено създаден скандал, който цели да дискредитира както г-н Емил Христов, така и правителството, управляващите, че видите ли нищо не се прави по отношение на хората с увреждания - няма чуваемост по отношение на техните проблеми, на техните искания, никой не им обръща внимание, даже не ги допускат в Народното събрание. Уважаеми колеги от ляво, изключително много спекулирате по темата с хората с увреждания и въобще с темата за социалната политика".
 
Дебатите дали Емил Христов трябва да напусне зам.-председателския пост или не продължават и в момента.