Зам.председателят на НС и депутат от ГЕРБ Емил Христов
Зам.председателят на НС и депутат от ГЕРБ Емил Христов / БГНЕС
ГЕРБ стои твърдо зад зам.-председателя на парламента и няма да го свалят от поста
БСП внесе в парламента искането за оставката на Емил Христов
97127
БСП внесе в парламента искането за оставката на Емил Христов
  • БСП внесе в парламента искането за оставката на Емил Христов
С 80 подписа ПГ на БСП внесе в деловодството на Народното събрание искане за оставка на зам.-председателя на събранието Емил Христов от ГЕРБ. Това обяви зам.-председателят на групата на социалистите Антон Кутев. Подписите са само на депутати от БСП, от групата не са търсили подкрепа от другите политически сили, обясни депутатът.
 
Поводът за исканата оставка е недопускането до сградата на Народното събрание на протестиращи родители на деца с увреждания.
 

18 април: Грозни сцени и скандал в парламента заради протеста на хората с увреждания

Причината според Кутев е дори още по-голяма - действията на Емил Христов са поредния израз на цялата политика на ГЕРБ към всички българи и по-специално към хората с увреждания. "За една година нищо не се е променило за хората с увреждания, протестите им са същите, исканията им са същите", посочи Кутев, цитиран от БТА.
 
От БСП се надяват с исканата оставка да предизвикат действията на управляващите в посока решаване проблемите на хората с увреждания. "Надявам се това да предизвика някакви реакции конкретно за тези хора, които са най-уязвимата група на обществото, те не могат да чакат, трябва спешни мерки", коментира той.
 

БГНЕС, архив


Миналата седмица се състоя протест на майките на деца с увреждания.

По време на протеста те искаха да разговарят с депутатите, БСП и ГЕРБ се скараха в кулоарите и в крайна сметка се наложи опозицията да излезе навън. Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини ръководството на НС в лицето на зам.-председателя Емил Христов от ГЕРБ за това, че дискриминира хората.

Зам.-шефът на НС Емил Христов се извини на майките на деца с увреждания
 

БГНЕС


На следващия ден Емил Христов се извини от парламентарната трибуна за създалата се ситуация, но даде  да се разбере, че няма нищо общо с нея, а в случая е имало неразбиране и изкривяване на ситуацията.

"Извинявам се за изкривената, недостигнала до тях информация. Съжалявам, че стигнахме до там. Просто трябваше да имаме всички търпение, да изчакаме по-малко от 15 минути, за да можем да изясним нещата. Лично аз съм убеден, че щях да взема правилно решение, но не и през главата на началника на охраната", каза Христов, като уточни, че началникът на охраната спазва правила, които са утвърдени от Народното събрание. Според тези правила никой не би могъл да се намеси в работата на началника на охраната.
 

БГНЕС


На 24 април ГЕРБ изпрати позицията си по темата до медиите, в която изрази твърдата си подкрепа за зам.-председателя на парламента Емил Христов. Той няма да подава оставка, се посочваше още в текста.

ГЕРБ: Твърдо заставаме зад Емил Христов

ГЕРБ стои твърдо зад съпартиеца си и зам.-председател на Народното събрание Емил Христов, потвърди и днес пред медиите в парламента Тома Биков. Искането за оставката му от партията определят като пореден опит на социалистите да превърнат един технически проблем в политически, "симптом на безидейност, превръщане на парламента в сцена на фарсове и гротески".
 
Биков припомни, че Емил Христов вече се е извинил на хората, на които е причинил неудобството, но на БСП няма защо да се извинява. По думите му, левицата с подобни действия се опитва да паразитира върху сериозните проблеми на хора, които "всеки ден се борят за живота на децата си".

Зам.-председателят на парламента не е изразявал готовност пред групата на ГЕРБ да подава оставка. "Няма защо да изразява готовност, това е политическо решение", обясни Биков и увери, че ГЕРБ няма да се подаде на провокации.

Димитър Панев