/ Димитър Панев
Представители на хора с увреждания не бяха допуснати в сградата на Народното събрание за среща с БСП. Причината, по думите на лидера на социалистите Корнелия Нинова е, че са били облечени във фланелки с надпис "Системата ни убива".
 
„Това, на което всички сме свидетели, е абсурд“, коментира пред журналисти в кулоарите тя. И обясни, че отвън са хора, представители на съсловието на хората с увреждания, които искат среща с левицата вътре в парламента.

Протестиращи погребаха символично Конвенцията на ООН за правата на човека

 
Нинова обвини ръководството на НС в лицето на зам.-председателя Емил Христов от ГЕРБ за това, че дискриминира хората. По думите ѝ, ръководството от ГЕРБ се е позовало на правилника за вътрешния ред, в който пишело "продажбата и разпространението на информационни материали е забранено в сградата на парламента".
 
"Тези фланелки, с които са, не могат да ги съблекат, за да влязат, да не казвам как, в парламента. За ръководството на ГЕРБ е продажба и разпространение на информационни материали, за нас е тежко погазване на демократични принципи", коментира Корнелия Нинова. Тя се възмути, че равностойни и равноправни български граждани не могат да влязат в българския парламент, само защото си позволяват да протестират срещу системата, "която в момента е "системата ГЕРБ".

Позовават се в момента на някакви измислени текстове от вътрешните правила, дискриминират и не кого да е - хората с увреждания, които стоят отвън вече половин час и не могат да прекрачат прага на най-достъпната, би трябвало, сграда в България - на НС, и да се видят с народни представители, с които искат да разговарят за законодателни промени, продължи лидерът на социалистите. Тя и колегите ѝ решиха да излязат извън сградата на НС и да се срещнат с протестиращите.

Родители на деца с увреждания: За поредна година премиерът отказва диалог с нас

През това време зам.-председателят на парламента Емил Христов обясни пред медиите, че не му е било съобщено, че тези хора имат разрешение за влизане.

„Може би обстановката не беше удачна, но г-н Антон Кутев от БСП не ми каза, че те имат разрешение за влизане, каза, че те имат фланелки. Аз не можех да допусна, без да съм си изяснил, имат ли те разрешение за влизане, спазен ли е надлежният ред“, разясни още той. Затова и казал, че в момента не може да бъде решен въпросът и те не могат да влязат.

„Ако знаех, че имат разрешение за влизане, разбира се, можехме да обсъдим имат ли право и как могат да влязат, просто трябваше да изясним режима за влизане. Така че нищо против жените, протеста, подкрепяме ги, но не ми беше представен коректно въпросът с присъствието в сградата на парламента, съжалявам“, поясни още той.

Христов подчерта все пак, че, ако хората бъдат допуснати, ще се създаде прецедент да се влиза в сградата на парламента, без да е спазен съответният ред. „Влизането с такива атрибути е регламентирано в правилника, мисля, че всеки сам може да реши как да влезе, с какво облекло, не бих торелирал обаче нарушаването на определени правилници“, обясни още Емил Христов.

Родители на деца с увреждания: Спрете да говорите за нас в помощи
 
На входа на НС депутати-социалисти и представители от ГЕРБ си размениха реплики. От БСП обясниха, че хората с увреждания са обидени, че не са допуснати в сградата, а идват със законодателни инициативи.
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и негови колеги коментираха, че целта на опозицията е да прави цирк.
 
В спора се намеси и зам.-председателят на НС Христов като разясни на депутатите от ГЕРБ ситуацията и се опита да успокои страстите. Вместо това от левицата го призоваха да депозира още утре оставката си.

Майки на деца с увреждания: Умираме бавно и мъчително, искаме живот за децата ни
 
Цветан Цветанов също се опита да спре спора като уточни, че в момента социалният министър Бисер Петков води разговори с представителите на хората с увреждания, те разговарят и с всички министри, които имат отношение, за да се намерят легитимните източници за намиране на исканите средства.
 
Подкрепи го и Светлана Ангелова /ГЕРБ/, зам.-председател на социалната комисия в НС, като подчерта, че в МТСП има работна група за промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Работи се по всички предложения, които са постъпили, включително и в момента днес всички протестиращи са дали своите писмени предложения, ще се работи и по тях, увери тя. В същото време се работело и по нов закон за социалните услуги, защото лицата с увреждания, децата с увреждания нямат нужда само от пари, а и от социални услуги.
БТА