/ БГНЕС
Майки на деца с увреждания: Умираме бавно и мъчително, искаме живот за децата ни
94107
Майки на деца с увреждания: Умираме бавно и мъчително, искаме живот за децата ни
  • Майки на деца с увреждания: Умираме бавно и мъчително, искаме живот за децата ни
Майки на деца с увреждания се събраха пред парламента, за да поискат за пореден път адекватна държавна политика. Те проследиха и дебата в полупразната пленарна зала, поискан от депутати от БСП.
 
В рамките на дискусията стана ясно, че министерството на труда и социалната политика ще работи за увеличение на помощта за хората с уреждания, които са навършили пълнолетие. Поетите ангажименти обаче няма ясни финансови параметри и срок за изпълнение, а майките на децата с увреждания не чуха конкретни предложения за решаване на проблемите. 
 
Майките на деца с увреждания се събраха в началото на работния ден на депутатите, а час и половина по-късно бяха поканени да влязат в парламента. Майките за пореден път поискаха реформа на системата и дългосрочна стратегия за грижа на държавата към хората с уреждания.
 
Социалистите попитаха министъра на труда и социалната политика Бисер Петков какво са политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания и конкретните действия на държавата.
 
Вместо дебат по конкретните проблеми обаче народните представители се скараха на политически теми и превърнаха разговора в обвинения кой какво не е свършил, когато е бил на власт.
 
Все пак резултатът от цялата дискусия доведе до обещанието, че социалното министерство ще работи за увеличение на средствата за хората с увреждания. След края на дискусията министърът на труда и социалната политика отбеляза, че за да се изпълнят исканията на хората с увреждания трябват много пари, които държавата не може да отпусне.
 
"Целта ще бъде да търсим една допълнителна финансова подкрепа, за да не бъде толкова рязък преходът за тези деца, които навършват 18-годишна възраст, но нищо в тяхното състояние не се променя. Не мога да се ангажирам с конкретен размер на увеличението. Интеграционните добавки се определят на база на гарантирания минимален доход", обясни Бисер Петков.
 
Все още не е ясно кога ще бъдат изпълнени поетите ангажименти от държавата към хората с увреждания и техните семейства.