/ Димитър Панев
Символично погребение на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания извършиха днес стотици инвалиди и майки на хора с увреждания пред сградата на Министерския съвет столицата. Недоволните поискаха Закон за личната помощ, право на асистент, както и диалог с властите:

„Като представител на тези, които подкрепят хората с увреждания, смятам, че е ужасно важно сега, веднага да се появи Бойко Борисов тук! Смятам, че той е длъжен да отговори на тези хора и този протест е крайно време да бъде последен“.

протест на хора с увреждания
Димитър Панев

Родители на деца с увреждания: За поредна година премиерът отказва диалог с нас

родители на деца с увреждания протест
БГНЕС


Стотици инвалиди и хора, които ги подкрепят, извършиха днес символично погребение на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, „починала днес след дълго и мъчително боледуване от зловещото бездействие на българското правителство." Организаторите на настоящия протест са различни от организаторите на националния, който се проведе преди седмица, обясни пред Дарик една от майките - Ина Маринова:
 
„Преди седмица не бяхме ние. Знаете ли защо не сме ние? И аз не знам! Не разбирам защо националните организации не ни припознават. Искаме закон за личната помощ. Това са хора в трудоспособна възраст. Те могат да работят, да плащат данъци. Ние, като майки, сме здрави и прави хора. Ако аз имам асистент, който да ми предостави достатъчно време и грижа, аз мога да се реализирам на пазара на труда“.
 
„Бойко и преди и след 18 сме важни, колкото магистралите”, се четеше на един от транспарантите. Недоволните призоваха многократно премиера Бойко Борисов да уважи с присъствието си тяхната проява.

протест на хора с увреждания
Димитър Панев

До 18-годишна възраст детето с увреждане получава 930 лева помощ от държавата и след навършването на 18 години изведнъж започва да получава 140 лева. Същият този човек. Какво се е случило с този човек? За мен е много необяснимо и това, което искам да кажа на всички хора с увреждания, и протестира преди една седмица и много се радваха, че е отнета наредбата за медицинската експертиза, да не се радват толкова много, защото те се канят да я вкарат отново“, посочиха хората.
 
След многобройните призиви за диалог и реформа, протестът прерасна в шествие до Националния дворец на културата, където участниците в проявата пуснаха във въздуха стотици черни балони.
 
Във връзка с протеста на родителите на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков припомни, че правителството работи по някои от техните искания, като гарантирането на бюджет за лична помощ в размер на не по-малко от две минимални заплати и промени в медицинската експертиза. Петков обясни, че министерството ще направи финансов анализ на подкрепата, която се насочва към хората с увреждания под формата на пари и социални услуги.