Георги Свиленски от БСП
Георги Свиленски от БСП / БГНЕС
Тази седмица ПГ на "БСП за България" ще внесе искане за оставка на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов заради недопускането в сградата на парламента на представители на протеста на майките на деца с увреждания. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на групата на левицата Георги Свиленски.

"Не може това цинично и безсърдечно поведение да бъде толерирано, с каквито и извинения да бъде направено, било то и от парламентарната трибуна", коментира той. Според Свиленски мъжкото поведение е Емил Христов сам да си даде оставката, а не да чака да му я поискат.
 

18 април: Грозни сцени и скандал в парламента заради протеста на хората с увреждания

Миналата седмица се състоя протест на майките на деца с увреждания. По време на протеста те искаха да разговарят с депутатите, БСП и ГЕРБ се скараха в кулоарите и в крайна сметка се наложи опозицията да излезе навън. Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини ръководството на НС в лицето на зам.-председателя Емил Христов от ГЕРБ за това, че дискриминира хората. На следващия ден от парламентарната трибуна Христов се извини на протестиращите, но бе категоричен, че в случая е имало неразбиране и изкривяване на ситуацията.
 
Зам.-шефът на НС Емил Христов се извини на майките на деца с увреждания

"Извинявам се за изкривената, недостигнала до тях информация
. Съжалявам, че стигнахме до там. Просто трябваше да имаме всички търпение, да изчакаме по-малко от 15 минути, за да можем да изясним нещата. Лично аз съм убеден, че щях да взема правилно решение, но не и през главата на началника на охраната", каза Христов, като уточни, че началникът на охраната спазва правила, които са утвърдени от Народното събрание. Според тези правила никой не би могъл да се намеси в работата на началника на охраната.

Зам.председателят на НС и депутат от ГЕРБ Емил Христов
Зам.председателят на НС и депутат от ГЕРБ Емил Христов/БГНЕС

ще веднъж се извинявам на гражданите, които бяха разочаровани. Извинявам се на всички българи, които поставихме в една ситуация да се питат кое е истината. Истината е това, което ви казвам - аз не бях този, който пръв спря гражданите. И на мен не ми беше дадена възможност да разговарям с тях. Разпространена е фалшива информация", каза още зам.-шефът на НС.