Бурни реакции и призиви за оставка на военния министър Тодор Тагарев прозвучаха в парламента от опозицията, от подкрепящите правителството партии, дори и ПП-ДБ не скриха своите критики. Причината - вчера Тагарев заяви, че ще трябва да плащаме до 1,376 млрд. долара за бронирани машини „Страйкър“ и призова Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите преди изборите, защото иначе има рискове сроковете да бъдат изпуснати. „Той е вреден“, „Веднага да си подаде оставката“, призоваха част от депутатите. 

„Точната сума, която ще трябва да дадем за "Страйкъри" ще стане известна, когато приключим проекта, особено пък в левове, тъй като договорът е в щатски долари, а курсът варира. Ние поемаме ангажимент да плащаме в долари. В зависимост от курса на долара може да бъде изгодно и не толкова изгодно в наша валута, но няма да бъде надвишава тази сума от 1,376 млрд. долара. Аз това го разглеждам като таван, който ние не трябва да надвишаваме. Първата вноска ще бъде преведена тази година. Очаква се до 2028 година да получим всички", обясни Тагарев.

Пеевски: Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката веднага

Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че министърът на отбраната трябва да си подаде оставката, ако изисква нещо.

"Ако Тагарев изисква нещо - трябва да си подаде оставката веднага", посочи Пеевски и допълни: "Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент, може да внесе комисиите да го разгледат - това е законовият ред и да прецени парламентът".

По негови думи министрите не могат да изискват нищо "по никакъв повод".

"Ние можем да изискваме, защото ние сме ги назначили - аз съм си дал вота за този кабинет и мога да го поискам от името на нашата парламентарна група", категоричен бе Пеевски.

Борисов: В България много хора обичат да се правят на това, което не са

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна заяви, че е възмутен от военния министър.

„Слушах министър Тагарев и с г-н Гаджев сме възмутени от това, което казва. В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в парламента с нашите подписи. За "страйкърите" имаме много ясен график – декември да привършим процедурата“, обясни Борисов.

Депутат от ГЕРБ с апел: Министрите да започнат да си вършат работата

Депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ апелира министрите да започнат да си вършат работата.

„Проектът по бронираните машини “Страйкър” може да бъде завършен до 15 декември. През началото на ноември 2022 г. приехме предложението за вторите F-16, до края на месеца вече всичко беше завършено, така че ако това правителство е поне толкова ефективно колкото служебното всичко може да се свърши навреме”, заяви Гаджев.

„Ние не можем да действаме в такъв график, който само и само да позволи посещението на министър Тагарев в САЩ след две седмици и да се снима с подписването”, каза още той.

Гаджев подчерта, че решението за изпращането към Украйна на бойните машини от МВР е от юли месец, сега през октомври няма нищо, дори няма споразумение между двете държави кога ще се пратят.

„Всички останали решения правим, защото МС не прави нищо, а основните неща за тази не коалиция бе помощта за Украйна. Защо МС се бави? Министрите да започнат да си вършат работата“, призова той.

Свиленски: Министър Тагарев е вреден за държавата

„Преди местния вот започва война и трябва да закупим бронетранспортьорите? Министър Тагарев е вреден за държавата, час по-скоро трябваше да напусне българската политика“, заяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

„Нито е спешно, нито е належащо. Казват го партньорите му Борисов и Пеевски. Имат пълното основание Пеевски, Борисов и другите партии да влязат в пленарна зала и да гласуват оставката на кабинета и тази на Тагарев. Този човек трябва да напусне държавата и властта, той защитава чужди интереси”, посочи още Свиленски.

Тошко Йорданов: „Страйкърите“ гърмят като пуканки на фронта в Украйна

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов коментира, че според него военният министър Тодор Тагарев е вреден.

"Просто е вреден. Тези същите "Страйкъри“ си направете труда да видите какво се случва на фронта в Украйна. Съжалявам, но дадоха стара бойна техника на украинците, а сега гърмят като пуканки", заяви Йорданов.

Хубаво е да не се пришпорва този процес и работата на Народното събрание - така народният представител от ПП-ДБ Радослав Рибарски коментира пред журналисти в парламента думите на военния министър Тодор Тагарев, че проектът за модернизация на сухопътните войски се бави. Рибарски обясни, че проектът за модернизация, вече е бил разгледан от ресорната комисия по отбрана и предстои одобрението му и в останалите комисии.

Преди заседанието на комисията, министър Тодор Тагарев заяви, че очаква народните представители да подкрепят проекта. По думите на Рибарски ангажиментът на народните представители е наистина да се преоборудва Българската армия, но без това да е в разрез с бюджета, който предстои да бъде гласуван.

Депутатът настоя, че следва да бъдат адресирани всички въпроси, които са били поставени по време на заседанието на комисията по отбрана и отбеляза, че някои от въпросите са изключително резонни, като например този за комуникационните системи.

Ние очакваме отговори, които в този процес, трябва да бъдат получени“, посочи депутатът. 

"2-3 месеца няма да са фатални. Това са стари машини и ние сме категорично против закупуването на точно този тип", каза Ивелин Първанов от "Възраждане". 

Днес е последният работен ден на депутатите преди ваканцията, която си гласуваха заради местните избори на 29 октомври. Единствено идния четвъртък (12 октомври) ще има извънредно заседание на Народното събрание и тогава ще се обсъдят мотивите по внесения вот на недоверие.