Плащаме до 1,376 млрд. долара за бронирани машини „Страйкър“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос как се стигна до поръчката на бойните машини.

Кабинетът одобри проекта за закупуване на нови бойни машини „Страйкър“ за Сухопътните войски

Точната сума, която ще трябва да дадем за "Страйкъри" ще стане известна, когато приключим проекта, особено пък в левове, тъй като договорът е в щатски долари, а курсът варира. Ние поемаме ангажимент да плащаме в долари. В зависимост от курса на долара може да бъде изгодно и не толкова изгодно в наша валута, но няма да бъде надвишава тази сума от 1,376 млрд. долара. Аз това го разглеждам като таван, който ние не трябва да надвишаваме, това съобщи министърът. "Първата вноска ще бъде преведена тази година. Очаква се до 2028 година да получим всички", допълни Тагарев.

"Проектът върви от 2012 година. Предните правителства са започнали по два варианта да вървят - да поискат информация от фирми производителки на такава техника в какви срокове и при какви условия биха могли да ги доставят. След това е взето решение от моя предшественик да се обърне с писмо за искане към САЩ. Ние получихме отговор в края на август месец, постигнато беше общо разбиране какво ни се предлага", каза той.