Депутати ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители
Депутати ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители / netinfo
С пълно единодушие депутатите от Комисията по правни въпроси прие на първо четене предложените от омбудсмана Мая Манолова и граждански организации промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се ограничават правомощията на ЧСИ, банките и монополите.

Ще ограничат ли правомощията на частните съдебни изпълнители?
 
С 20 гласа „за“ народните представители от всички парламентарни групи гласуваха четирите законопроекта, внесени от „БСП за България“, ВОЛЯ, ГЕРБ и Обединени патриоти, които  припознаха измененията на обществения защитник.  

Омбудсманът предложи мерки срещу произвола на ЧСИ, монополите и бързите кредити
 
Мая Манолова благодари на депутатите и подчерта, че „моментът, промените да бъдат направени в заповедното и изпълнителното производство, е назрял и никакви опорни точки за обмисляне на концепция, за правене на дълги и подробни анализи, за основен ремонт на ГПК, не могат да спрат този процес“. Тя визира предложения, направени по време на заседанието, да не се бърза с промените, а те да бъдат тема на подробно „концептуално и научно-теоретично изследване“ в началото на октомври.

Депутати ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители
netinfo

„Трябва да се прецизира уредбата на призоваването. Не може граждани да бъдат съдени без да знаят. Трябва да се даде възможност на длъжниците да плащат, без да стигат до съдебно изпълнение, да се осигури пропорционалност и съразмерност между изпълнителните способи, които се налагат и размера на дълга. Трябва да се даде възможност за обжалване на оценките на недвижими имоти“, каза Манолова.

5,2 млрд. лв. прибраха частни съдебни изпълнители от длъжници
 
Тя запозна депутатите с решението на Европейския съд по правата на човека от април, където за малък дълг от 150 евро е продадено жилище на половината от пазарната му цена и Словения е осъдена да заплати 85 000 евро. Манолова бе категорична, че не може имоти да се продават на безценица, защото е нарушение на Конвенцията за правата на човека.

БСП внесе в парламента законови промени, защитаващи длъжниците
 
„Ако направите тези промени, ефектът ще бъде бърз, незабавен, ще се усети и ще се аплодира от всички български граждани. Разчитам на вашия инстинкт на хора и на политици, които са избрани в едни честни избори, които няма как да не се съобразяват с българските граждани. Благодаря за волята, която демонстрирате с днешното заседание“, каза още омбудсманът.