/ БГНЕС
В НС обсъждат ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители
93556
В НС обсъждат ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители
  • В НС обсъждат ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители
Длъжник да може да обжалва оценката на имуществото и действията на съдебния изпълнител. Това е записано в предложенията за промени в Гражданския процесуален кодекс, които внесоха в парламента БСП. Те бяха изготвени от омбудсмана Мая Манолова след многобройни жалби на граждани.
 
Омбудсманът предложи мерки срещу произвола на ЧСИ, монополите и бързите кредити

Социалистите са се спрели на няколко от предложените от омбудсмана варианти за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити.
 
Така се предлага да се удължи срокът за призоваване и поне три пъти в един месец да бъде търсен длъжникът, като единият от тези пъти да бъде в работен ден. Ако и така не бъде призован, съдът служебно да го прави, и ако не може, да му бъде назначен особен представител, който да му защитава правата в производството.
 
5,2 млрд. лв. прибраха частни съдебни изпълнители от длъжници

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбелязва, че ако предложенията бъдат приети, ще бъде поправена една несправедливост спрямо хората, които биват осъждани без да знаят, запорира им се имущество и в крайна сметка накрая дължат много повече от това, за което са били осъдени.