Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
"БСП за България" внася в парламента промени в защита правата на длъжниците, съобщи председателят на групата и на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че са се спрели на няколко от предложените от омбудсмана Мая Манолова варианти за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити и днес ги внасят в деловодството на парламента.

Омбудсманът предложи мерки срещу произвола на ЧСИ, монополите и бързите кредити

От левицата предлагат да се удължи срокът за призоваване и поне три пъти в един месец да бъде търсен длъжникът, като единият от тях да бъде в работен ден. Ако и така не бъде призован, съдът служебно да го прави, и ако не може, да му бъде назначен особен представител, който да му защитава правата в производството, обясни Нинова.

"В заповедта за изпълнение да се посочва банкова сметка, по която длъжникът да може доброволно да плати и, ако го направи, да не дължи такси", посочи тя. "Длъжникът да може да обжалва оценката на движимото и недвижимото имущество, както и всички действия на съдебния изпълнител, предлагат социалистите. Освен това таксите да не надхвърлят дължимото като стойност, и още - доходът от труд и пенсия в размер на минималната работна заплата да не може да бъде отнеман от длъжника", обясни Корнелия Нинова.

5,2 млрд. лв. прибраха частни съдебни изпълнители от длъжници


Според нея с тези предложения ще се поправят едни несправедливости спрямо българските граждани, по които те биват осъждани без изобщо да имат информация, запорира им се имущество много над стойността, която дължат, а с натрупване на лихви и такси дължат много повече от това, за което са осъдени. В защита на техните права за втори път внасяме тези предложения и ще изведем тази битка до край, заяви лидерът на БСП.
 
Помолена да коментира внесения от ГЕРБ законопроект за мажоритарния вот, Нинова поиска първо да се запознае с текстовете, но отново изрази принципната позиция на БСП, че са за смесена избирателна система и ще внесат своите предложения. Относно партийните субсидии, лидерът на БСП каза, че ще направят предложения за тяхното намаляване, но не уточни с колко.



 
БТА