Омбудманът Мая Манолова
Омбудманът Мая Манолова / БГНЕС
Омбудманът Мая Манолова внесе в парламента пакет от законодателни промени за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити. „Предлагаме два варианта. По-крайният е да се премахне призоваването чрез залепването на бележки по вратите. Длъжникът трябва да има възможност да избира съдебен процес или бърза процедура. Предлагаме таксите на частните съдебни изпълнители да бъдат намалени, а също така длъжникът да не дължи такси, когато се изплати в срок“, обясни Манолова основните предложения.

Мая Манолова тръгва на война срещу частните съдебни изпълнители

Тя разкри, че частните съдебни изпълнители стягат редиците си и искат всякакви проверки срещу нея. „Мисля, че скоро ще искат да проверяват и личния ми живот“, допълни още Манолова.

Омбудманът Мая Манолова
БГНЕС

Тя разказа, че ежедневно получава жалби от хора, които са станали жертви на частни съдебни изпълнители. "Имам сигнал от гражданин от София, който е неподвижен и в безпомощно състояние, и чието жилище днес ще бъде продадено на публична продан. Частният съдебен изпълнител или по-точно колекторската фирма, на която е даден от една банка, отказва да бъде направено разсрочване на задължението му", разказа Омбудсманът.

Измамници придобивали жилища в далавера с частни съдебни изпълнители

Сред казусите, които са стигнали до нея, е и случаят на майка с две деца от Пловдив, чийто апартамент е продаден на публична продан. Жената помолила за съдействие да бъде оставена в жилището поне още месец, за да може едното от децата й да завърши училище.

Правят "Стена на срама" с имената на всички частни съдебни изпълнители

Адвокат Десислава Филипова също потвърди за изключително много проблеми с частните съдебни изпълнители. "Сблъсквам се с драстични нарушения. Частни съдебни изпълнители работят в сивата зона на морала. Техният морален компас се ръководи единствено от желанието за печалба. Понякога се сблъсквам с откровени престъпления спрямо длъжниците", посочи Филипова.

Увеличават се жалбите срещу частни съдебни изпълнители, алармира Мая Манолова

Предстои народните представители да се запознаят с предложените промени и да решат дали да ги приемат или отхвърлят.