Манолова предлага промени за правомощията на частните съдебни изпълнители
Манолова предлага промени за правомощията на частните съдебни изпълнители / БГНЕС, архив
Манолова предлага промени за правомощията на частните съдебни изпълнители
89286
Манолова предлага промени за правомощията на частните съдебни изпълнители
Манолова предлага промени за правомощията на частните съдебни изпълнители
  • Манолова предлага промени за правомощията на частните съдебни изпълнители
  • Манолова предлага промени за правомощията на частните съдебни изпълнители

Частните съдебни изпълнители да не могат да запорират банкови сметки със суми от издръжка и майчинство, пенсии и заплати в минималния размер, както и социални помощи и обезщетения. Длъжникът да може да обжалва оценките на недвижимите имоти на публична продан, за да не се продават за жълти стотинки. Това са част от законовите промени, които ще предложи на парламента омбудсманът Мая Манолова. Националният защитник ще поиска и намаляване или премахване на лихвите по студентските кредити. В закона за енергетиката Манолова ще предложи да отпадне забраната да си сваляме радиаторите.

Софийската „Топлофикация" с дела за 250 млн. срещу длъжници

Отпадане на юрисконсулските възнаграждения в съдебен процес, ако ни съдят монополисти или държавни институции, е едно от предложенията на омбудсмана Мая Манолова.

Тя обясни, че много от гражданите подават жалби срещу частни съдебни изпълнители. Манолова даде пример от Смолян, където майка на три деца, едно от които е с увреждане, й се оплакала, че единственото й жилище е изложено за публична продан и тя ще го загуби.

Манолова иска да отпадне забраната за сваляне на радиатори

Затова омбудсманът предлага длъжникът да има право да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят за публична продан. Имотите на хората биват продадени на публична продан за без пари и те след това дължат цял живот, каза общественият защитник.

Манолова предлага и промяна на сумата, която се оставя на длъжника да преживява, защото размерът й е смятан при минимална работна заплата от 220 лева. Има и множество жалби за случаи, при които частни съдебни изпълнители запорират суми по сметки в банки, които са от изплащане на социални помощи, на социални обезщетения, майчинство, а също и от пенсии и заплати в минимален размер, каза омбудсманът. Манолова предлага със законодателни промени тези лоши практики да бъдат прекратени.

Манолова предлага промени при потребителските спорове

Запори да не се налагат и върху публични средства, необходими за детски градини, училища, социално подпомагане, здравеопазване и други. Националният защитник поиска и намаляване или отпадане на лихвите за студентски кредити. "Таванът на лихвите да падне наполовина. Сега е 7 на сто, което на практика си е стандартната лихва, от която се ползват всички граждани. Да стане максимум 3.5 на сто или изобщо лихвите по тези кредити да отпаднат, защото те са изцяло гарантирани от държавата. Рискът на банките е минимален или по-точно изобщо не съществува", каза Манолова.

Отпадане на ДДС за дарените храни от 2017-а предложи Мая Манолова

Сред законовите предложения на омбудмсана са още отпадане на забраната за сваляне на радиатори, както и на ДДС на дарените храни.