/ Пресцентър на Омбудсмана на Република България
ЧСИ продава апартамента на човек заради неизплатени 1000 лева
Мая Манолова тръгва на война срещу частните съдебни изпълнители
93424
Мая Манолова тръгва на война срещу частните съдебни изпълнители
  • Мая Манолова тръгва на война срещу частните съдебни изпълнители
Частен съдебен изпълнител продава апартамента на гражданин от Шумен, заради неизплатени 1000 лева от кредит на стойност 5000 лева. Случаят разказа омбудсманът на Републиката Мая Манолова, която от доста време води битка с частните съдебни изпълнители и вече е готова с предложения за законодателни промени.
 
Общественият защитник настоява парламентът да ограничи действията на частните бирници. Най-честите жалби, които потърпевши граждани изпращат до омбудсмана са, че са осъдени без дори да знаят за това, както и, че задълженията им са нараснали многократно в резултат на разходи по съдебното изпълнение.
 
Измамници придобивали жилища в далавера с частни съдебни изпълнители

От началото на годината над 500 жалби от граждани за произвол на частните съдебни изпълнители са постъпили в институцията на омбудсмана. За сравнение през изминалата 2016 г. тези сигнали са общо около 600.
 
Правят "Стена на срама" с имената на всички частни съдебни изпълнители

Мая Манолова разказа и някои от най-шокиращите случаи.
 
"Един гражданин от Шумен разказва как за остатък от кредит от 5000 лева, остатъкът е в размер 1200 лв., е продаден апартаментът му. По този фрапантен случай писахме на министерството на правосъдието, отговорът беше, че е образувана проверка, че има нарушение, но наложената санкция е глоба", обясни Манолова.
 

Пресцентър на Омбудсмана на Република България


Увеличават се жалбите срещу частни съдебни изпълнители, алармира Мая Манолова

Омбудсманът настоява новосформираното Народно събрание да разгледа възможно най-бързо предложенията, които тя ще внесе за ограничение на правата на частните съдебни изпълнители.
 
"Изцяло да отпадне уведомяването чрез залепване при заповедни производства и при постановяване на неприсъствени решения. Вторият по-мек вариант е да бъдат създадени повече гаранции, че длъжникът ще бъде уведомен чрез задължение за посещение на адрес минимум три пъти, едното от които посещения в неработен ден, а също и длъжникът да може да бъде търсен не само по местоживеене, но и месторабота", обясни Манолова.